КБ ім. Морозова передало військовим 5 бронетранспортерів БТР-4Е (фото)

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова (ХКБМ), що входить до складу ДК “Укроборонпром”, передало Міністерству оборони України чергову партію з 5 бронетранспортерів БТР-4Е.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі “Укроборонпрому”.

БТР оснащені кулеметами КТ762 виробництва державного підприємства “Маяк” (Київ), яке є співвиконавцем контракту.

“Усі БТР прийняті військовою прийомкою Міноборони та вже відбули до військової частини”, – повідомив директор ХКБМ Яків Мормило.

Таким чином, ХКБМ виконав уже 60% державного контракту – станом на кінець квітня виготовлено та передано військовим 28 бронетранспортерів з 45, передбачених державним оборонним замовленням 2019 року. Виконання поставок бронетранспортерів відбувається за контрактом з Міноборони від 2016 року, який був розблокований наприкінці 2019 року.

Перші відвантаження військовим бронетехніки після відновлення робіт за контрактом відбулися у грудні 2019 року – ХКБМ передало військовим 12 бронетранспортерів БТР-4Е. Далі відвантаження відбувалися за графіком. Так, у лютому цього року підприємство відвантажило 3 бронемашини, у січні – 4, у березні – 4 та 5 – у квітні. Всього за контрактом ХКБМ має виготовити і передати 45 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е.

Як повідомляв Харків Times, військова прокуратура вимагає через суд стягнути з ХКБМ ім. Морозова штраф 6,3 млн грн. за недотримання контракту.

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова передало Міністерству оборони 12 бронетранспортерів БТР-4Е з обсягу державного оборонного замовлення 2019 року. Термін поставки бронетранспортерів за контрактом минув ще у червні. Термін виконання контракту продовжений до 31 серпня 2020 року. Додаткова угода щодо продовження терміну поставки контракту між ХКБМ та Міністерством оборони України була підписана відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України, ухваленого 4 грудня 2019 року.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, член правління “Ліги оборонних підприємств” Сергій Згурець заявив, що ЛКМЗ поставив на ХКБМ три перших корпуси для виготовлення БТР-4 нової партії. Але виявилось, що вони прийшли з браком – на них є тріщини. “На непровареній і потрісканій броні стоїть клеймо військового представництва Міністерства оборони, що з цими корпусами все гаразд”, – зазначає експерт.

Керівництво “Укроборонпрому” 23 січня дало директору ХКБМ Якову Мормило та власнику ЛКМЗ 24 години для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів бронетранспортеру БТР-4Е.