«Чорні лісоруби», які вирубали цінних порід дерев на 5 млн гривень, підуть під суд

У Зміївському районі судитимуть організовану злочинну групу «чорних лісорубів», які вирубали цінні породи дерев на суму 5 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

До суду направлено обвинувальний акт відносно п’яти учасників організованої злочинної групи, які здійснювали незаконну вирубку дерев. Їх було викрито на гарячому у листопаді 2019 року.

П`ять осіб на чолі з харківським підприємцем протягом 2019 року здійснювали масову вирубку лісу на території Зміївського району. Група мала професійне обладнання – бензопили, спеціально обладнані вантажні автомобілі. Злочинці вирубували лише цінні породи дерев дубів та ясенів.

«У подальшому незаконно вирубаний ліс зберігався та реалізовувався на території міста Харкова. Під час обшуку за місцем мешкання у одного з фігурантів виявлено два пістолети та гранату», – повідомив прокурор області Олександр Фільчаков.

Встановлено, що протягом 2018-2019 років «чорні лісоруби» вчиняли незаконну порубку захисних лісонасаджень на території області. Дії зловмисників спричинили збитки державі в особі регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» та Геніївської сільської ради Зміївського району на загальну суму 5,3 млн грн.

Наразі щодо п’яти фігурантів справи обвинувальний акт направлено до Зміївського районного суду області. Це чоловіки від 35 до 43 років. Їх звинувачують за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК (незаконна порубка дерев у захисних лісових насадженнях, перевезення та збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненому організованою групою, повторно).

39-річного чоловіка, крім незаконної порубки дерев, звинувачують у «придбанні та зберіганні вибухових пристроїв і вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу).

Санкції статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.