Харківський авіазавод розробив план санації – Укроборонпром

Фото: Харків Times

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) розробило план санації та чекає на рішення суду, яке дозволить її почати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу, який посилається на інформацію пресслужби Державного концерну “Укроборонпром”.

“На підприємстві розробили базовий план санації, і зараз ми чекаємо на засідання суду, який дасть дозвіл розпочати процедуру. Також підготовлено проєкт закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, у тому числі – податкових боргів ХДАВП. Чекаємо на його ухвалення депутатами”, – розповіли в пресслужбі.

У концерні, відповідаючи на запитання про подальшу долю підприємства, наголосили, що наразі про його приватизацію не йде мова, і для усіх підприємств “Укроборонпрому” авіаційної галузі розробляється кілька сценаріїв розвитку – як в умовах кризи, так і у довгостроковій перспективі, після стабілізації економічної ситуації в Україні та світі.

“Йдеться, в першу чергу про заходи, які допоможуть стабілізувати роботу ХДАВП, зокрема, про доукомплектацію літаків АН-140 та продаж їх державному або приватному замовнику, про спільне будівництво літаків з ДП “Антонов”. Наша мета – відновите серійне виробництво АН-74 на підприємстві, є план, що для цього потрібно від концерну і від заводу, але також ми потребуємо і більшої уваги влади у вирішенні питання із безнадійними заборгованостями”, – пояснили в концерні.

Зараз на авіазаводі є 1700 працівників, із них в умовах карантину (неповний робочий тиждень) виходять на роботу 600 фахівців.

“Завод виконує тільки невідкладні роботи з виготовлення обладнання для Національної гвардії, серійної продукції та комплектуючих, а також ремонт для декількох приватних замовників – як вітчизняних, так і іноземних”, – зазначили в “Укроборонпромі”.

Протягом 2012-2019 років підприємство взагалі не мало державних замовлень. Останній літак підприємство випустило в 2014 році. Станом на 1 березня поточного року сума заборгованості заводу перед працівниками становить понад 207 млн гривень, це більше половини заборгованості із заробітної плати по Харківській області.