Поліція не може штрафувати харків’ян за шашлики на природі

Фото: Волинь 24

Представник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко заявив, що за ходіння українців вулицями без медичних масок, а також за приготування шашликів на природі – не має підстав для штрафу.

Про це він сказав в ефірі Hromadske, повідомляє Харків Times.

Він пояснив, що маска, як і заборона на приготування шашликів – це рекомендації держави.

У разі порушення таких правил поліція може тільки провести профілактичну бесіду, не більше. Тобто за ходіння без маски, так само як і за приготування шашликів на природі, органи МВС штрафувати українців не можуть.

“Профілактичні бесіди – це один з головних інструментів дотримання вимог карантину, який безумовно використовують органи правопорядку”, – сказав Шевченко.

Він не виключає, що в майбутньому можуть з’явитися підстави для штрафів через такі порушення.

У Харківській області з початку введення карантину через коронавірус поліцейські склали 204 адмінпротоколи за порушення правил дотримання карантину. 13 протоколів було складено протягом доби, 30 березня.

Серед порушників карантину – деякі заклади громадського харчування, побутові магазини, магазин одягу, секонд хенд та інші.

За порушення при здійсненні пасажирських перевезень до адміністративної відповідальності притягнуто вісім водіїв. У чотирьох випадках співробітники поліції виявили перевищення кількості пасажирів у транспортному засобі, в трьох – водії здійснювали перевезення людей за приміським маршрутом, один водій здійснював перевезення пасажирів без засобів індивідуального захисту.

Відносно порушників поліцейські склали протоколи за ч. 1 ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкцією статті передбачено штраф для громадян – від 17 до 34 тисяч гривень і для посадових осіб – від 34 до 170 тисяч гривень. Рішення про накладення адміністративних стягнень на порушників прийматиме суд.

Як повідомляв Харків Times у Харкові півтори тисячі поліцейських шукають порушників карантину проти коронавірусу.