Харків отримав 53 тест-системи на коронавірус з китайського гуманітарного вантажу

Фото: fool.com

53 тест-системи на коронавірус, кожна з яких розрахована на 96 досліджень, з китайського гуманітарного вантажу отримав Харківський обласний лабораторний центр.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення UA: Харків з посиланням на головного державного санітарного лікаря Харківщини Любов Махоту.

“В нашій установі, в обласному харківському лабораторному центрі, не було до цього часу тест-систем. Вони тільки з’явилися учора-сьогодні ()24-25 березня), іде доставка гуманітарної допомоги, китайські тест-системи… Існує два види тестів: це швидкі, експрес-тести, якими користуються у ліжка хворого, і є тест-системи для лабораторії вірусологічної, яка проводить дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції. Саме оці тест-системи (ПЛР — ред.) завезені до нашої лабораторії”, — сказала Махота.

За її словами, одна тест-система розрахована на 96 досліджень. За допомогою однієї тест-системи зможуть пройти обстеження  приблизно 70 осіб, оскільки на одну особу може бути витрачено декілька.

53 тест-систем, за її оцінками, вистачить приблизно на три місяці.

“Здорові особи тести не здають, навіть ті, що мали контакт. Тести здають тільки ті особи, які уже мають клінічні прояви, плюс мали контакт з хворим на COVID-19 або ж повернулися з країни, неблагополучної з COVID”, — сказала Махота.

Те, що вірус прийде і в Харківську область, “це 100%”, зазначила головний державний санітарний лікар Харківщини. За її словами, основна задача медиків, епідеміологів нині — стримати стрімкий ріст одночасної захворюваності: “Щоб оцю криву розтягнути в часі. Щоб змогли справлятися лікувальні заклади”.

Любов Махота також повідомила про результати сьогоднішньої селекторної наради за участі представників різних відомств і поліції.

“Було дано завдання на регіони: розглянути питання щодо підбору належних місць для розташування в разі великої кількості хворих — такі заклади, як Палац спорту, стадіони, з досвіду інших країн”, — сказала Махота.

Як повідомляв Харків Times23 березня в міжнародному аеропорту Харкова прийняли спецрейс з Києва, на якому прибули тести на коронавірус COVID-19 і спеціальні засоби захисту – костюми і маски.