На учасників “кооперативної схеми” відкрили кримінальну справу за несплату податків

Фото: Униан

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що у 2010 – 2011 роках семи обслуговуючим кооперативам рішеннями сесії Харківської міської ради безкоштовно виділено для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови у власність земельні ділянки загальною площею приблизно 16,4 га.

Так і не розпочавши будівництва, кооперативи у 2012 – 2013 роках продали вказані ділянки фізичним особам. При цьому, відповідно до вимог Податкового кодексу України, обслуговуючі кооперативи мали сплатити податки на прибуток від цих правочинів.

Натомість службові особи кооперативів ухилились від сплати податків, подавши фіскальним органам звіти, до яких внесено недостовірні відомості. Щоб приховати ці факти в подальшому, частину цих кооперативів ліквідовано через господарський суд шляхом подання до нього підроблених документів, або за рішенням засновників.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 255 тисяч до 425 тисяч гривень з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Довідка: “Кооперативна схема” використовувалася в Харкові з 2008 по 2016 роки. За цей час з санкції міськради у власність житлових кооперативів безкоштовно передано близько 1000 га землі.

Одним із підозрюваних в “кооперативній схемі” є народний депутат України, колишній губернатор Харківської області Михайло Добкін. Провадження щодо Добкіна стосується 36-ти земельних ділянок у Харкові загальною площею 78 га нормативною вартістю понад 220 млн грн.

Як повідомляв Харків Times, у лютому цього року до суду скеровано обвинувальний акт стосовно трьох осіб, за участю яких у Харкові за так званою “кооперативною схемою” було вилучено зімельну ділянку. Внаслідок шахрайських дій Харківській міській раді нанесено збитків на загальну суму майже дев’ять мільйонів гривень.