Через коронавірус зірвано експедицію в Антарктиду за участю харківських полярників

Фото: mon.gov.ua

Через пандемію коронавірусу COVID-19 і 25-я Українська антарктична експедиція, у складі якої троє харківських вчених, не змогла дістатися до станції “Академік Вернадський”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Міністерства освіти і науки України.

Відзначається, що експедиція вирушила в Антарктиду 16 березня, до того як Україна закрила повітряний простір.

“Однак карантин в Чилі і майже всіх країнах Південної Америки змусив скоригувати плани. Три дня експедиція перебувала в Стамбулі і була змушена повернутися до Києва сьогодні пізно ввечері”, – розповів керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

У міністерстві відзначили, що під час поїздки команда була максимально захищена від коронавируса – всіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками. Також всі полярники пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції.

“Зараз учасники експедиції почувають себе добре, після приземлення літака вони пройшли температурний скринінг. Незважаючи на це, весь склад експедиції добровільно поїхав на тимчасову обсервацію, а на наступному тижні всім буде зроблений лабораторний тест на наявність коронавірусу”, – повідомили в МОН.

Зараз Національний антарктичний науковий центр спільно з урядом і постійним представництвом України в Чилі шукають шляхи, щоб доставити експедицію на станцію “Академік Вернадський”. Там полярники повинні змінити колег, які працюють в Антарктиді вже близько року.

Як повідомляв Харків Times, 12 полярників, серед яких троє харків’ян, готувалися до зимівлі на базі під Харковом.