У Харкові провели панахиду за загиблими у теракті біля Палацу спорту (фото)

Фото: Харків Times

22 лютого в Харкові провели панахиду за загиблими п’ять років тому в результаті теракту біля Палацу спорту учасниками мирного маршу.

Як повідомив кореспондент з місця події Харків Times, панахиду, в якій взяли участь кілька десятків людей, провели біля пам’ятної стели жертвам теракту, встановленої на проспекті імені Петра Григоренка, біля Палацу спорту.

У пам’ятника встановили портрети чотирьох загиблих: Дані Дідика, Ігоря Толмачова, Вадима Рибальченка і Миколи Мельничука. Біля портретів поклали квіти і поставили запалені лампадки.

Наставник храму Іоана Богослова Київського патріархату Віктор Маринчак провів молебень за загиблими та звернувся до присутніх з проповіддю. Потім учасники акції в режимі вільного мікрофона поділилися своїми спогадами про події 22 лютого.

22 лютого – особливий день для Харкова. У 2014 році в цей день близько 30 тисяч харків’ян блокували Палац спорту, де представники партії регіонів на чолі з президентом-втікачем Януковичем планували провести з’їзд. Але плани регіоналів зламала багатотисячна акція харків’ян, які після мітингу біля Палацу спорту пройшли маршем до площі Свободи.

22 лютого 2015 року в пам’ять про цю подію в Харкові планували акцію під назвою «22 лютого 2014 вигнали бандюковича – 22 лютого 2015 пора вигнати путлера». Учасники мали намір пройти маршем по торішньому маршруту: від Палацу спорту до площі Свободи.

Ледве колона пройшла 100 метрів, як пролунав вибух. Спрацював вибуховий пристрій, який, за повідомленням прокурора Харківської області Юрія Данильченка, був протипіхотною міною з керованим по радіо пристроєм. За повідомленням СБУ, вибухівка була захована в заметі снігу ще напередодні вночі. Тротиловий еквівалент вибуху – 2 кг.

В результаті вибуху на місці загинули харківський активіст Євромайдану Ігор Толмачов і підполковник міліції Вадим Рибальченко. Також отримали поранення одинадцять чоловік. На наступний день помер 15-річний Данило Дідик, який отримав в результаті вибуху важку черепно-мозкову травму. 24 лютого помер ще один поранений – 18-річний студент Харківської Академії міського господарства Микола Мельничук.

26 лютого 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою у скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України. 22 квітня 2015 року обвинувальний акт був направлений до Фрунзенського райсуду Харкова.

28 грудня 2019 року обвинувачених в теракті біля Палацу Спорту 22 лютого 2015 року Віктора Тетюцкого, Володимира Дворнікова і Сергія Башликова засудили до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Однак у зв’язку з «винятковими обставинами» запобіжний захід для засуджених змінено на «особисте зобов’язання», оскільки терористів готували до обміну полоненими з Російською Федерацією.

З огляду на значимість 22 лютого в історії новітньої України, яка понад шість років бореться з російською агресією за свою свободу, учасники харківського Євромайдану запропонували назвати цей день Днем Патріотів.

В рамках ініційованого евромайданівцями Дня Патріотів в Харкові, крім панахиди за загиблими у теракті, відбудеться ще кілька заходів, дізнався Харків Times з повідомлення євромайдан Харків в Facebook.

О 16.00 на площі Свободи відбудеться музична частина – за проектом “Так працює пам’ять”, присвячена 15-річному Дані Дідику.