Кишкова паличка, глисти і неякісна питна вода – результати перевірок у школах та дитсадках Харківщини

Фото: labcenter.kh.ua

Проведено перевірку 699 дитячих навчальних закладах області, з них у 371 (53,0%) закладі виявлені відхилення від нормативних вимог.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

«У порядку здійснення соціально-гігієнічного моніторингу з метою оцінки факторів життєдіяльності, що впливають на стан здоров’я дітей, у  2019 році лабораторні дослідження проведені у 699 дитячих навчальних закладах області, з них у 371 (53,0%) закладі виявлені відхилення від нормативних вимог», – йдеться у повідомленні.

При проведенні досліджень питної води на відповідність вимогам Санітарних норм перевищення показників епідемічної безпеки виявлено у 50 закладах (9,8% із числа обстежених), за санітарно-хімічними показниками — у 61 закладі 13 районів області.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 200 закладах (28,7% із числа обстежених) в 12 районах області, містах Харків та Люботин.

При дослідженні  готових страв на мікробіологічні показники у 20 закладах (2,9%)  6  районів області та в м. Харкові результати досліджень не відповідали вимогам нормативної документації.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (глисти) в 49 дитячих дошкільних закладах (22,6%) та в 83 школах (39%) 8 районів області, містах  Ізюм та Люботин виявлено ентеробіоз у 315 дітей та 10 осіб персоналу.