Правоохоронці, які покривають «чорних лісорубів», будуть сидіти, – Кучер

Фото: kharkivoda.gov.ua

Голова Харківської обладміністрації зустрівся з активістами, які протестували у Харкові проти незаконного вирубування лісу.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

Громадські активісти 7 лютого пікетували ГУ Національної поліції та СБУ в Харківській області, а потім прийшли до стін ХОДА. З групою протестувальників зустрівся голова ХОДА Олексій Кучер.

Представник ВГО «Потон» Павло Онищенко поскаржився, що активісти організації неодноразово зверталися до правоохоронних органів з питань вирубування та надавали відеодокази з місць подій, проте належної реакції не було.

«Нашою організацією було виявлено низку порушень, незаконного вирубування, незаконних пилорам. Знято велику кількість відеоматеріалу. Ми провели багато годин у лісах, написали низку заяв у поліцію. І за жодною нашою заявою нас не допитали. Це вирок. Поліція навіть не вдає, що хоче розібратися», – заявив Павло Онищенко.

Олексій Кучер повідомив, що на нараді в обласній прокуратурі попередив співробітників правоохоронних органів про наслідки, які матиме покривання злочинців або просто бездіяльність у цьому питанні.

«Я пообіцяв усім, що вони будуть сидіти. Особи, які будуть покривати «чорних лісорубів», правоохоронці – вони всі будуть сидіти. Якщо хтось не бачить можливості в собі припинити це покривання, йому краще просто звільнитись, покинути правоохоронні органи», – сказав голова ХОДА.

Керівник області запропонував активістам створити спільну робочу групу. Олексій Кучер також запросив представників громадських організацій, що борються проти вирубування лісу, взяти участь у найближчій координаційній нараді керівництва ХОДА з правоохоронними органами області.

Як повідомляв Харків Times, Кучер закликав голову Держлісагентства звільнити директора ДП “Гутянське лісове господарство” Віктора Сису, якого підозрюють у незаконній рубці лісу.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 17 липня доручив харківським правоохоронцям припинити вирубку лісів в області. В ході наради директор ДП “Жовтневе лісове господарство” Руслан Чагаровський назвав прізвище Віктора Сиси як одного з головних організаторів масштабних незаконних порубок лісу в області.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 28 серпня провели обшуки за місцем проживання окремих посадових осіб ДП “Гутянське лісове господарство” та в офісах комерційних компаній. Обшук проводився, зокрема, в будинку Сиси, котрий чинив активний опір правоохоронним органам (зокрема фізичне).

Сису затримали увечері 30 жовтня за спробу дати хабара детективу Національного антикорупційного бюро України.

31 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом Спеціальної антикорупційної прокуратури попередили директора держпідприємства про підозру у пропонуванні одному з детективів НАБУ неправомірної вигоди в сумы 100 тис. доларів.

4 листопада родичі Сиси внесли заставу в 5 млн гривень, після чого він вийшов з СІЗО.