За позовом міськради суд зобов’язав Кабмін затвердити реєстр пам’яток Другої світової війни

Фото: 24tv.ua

Окружний адміністративний суд міста Києва 22 січня зобов’язав Кабінет Міністрів затвердити Єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років. Таке рішення ухвалив за позовом Харківської міської ради до Кабінету Міністрів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як повідомив заступник директора Юридичного департаменту Костянтин Прокоп’єв, який представляв інтереси Харківської міськради у суді, подання позову до Кабміну обумовлене тим, що, починаючи з квітня 2015 року та до теперішнього часу, уряд не виконав вимоги закону – не затвердив Єдиний національний реєстр пам’яток Другої світової війни.

“За його словами, відсутність цього реєстру перешкоджає здійсненню повноважень, покладених законом на органи місцевого самоврядування у сфері присвоєння імен (перейменування) вулицям, проспектам, іншим об’єктам топоніміки та в сфері увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в тому числі пам’яті маршала Георгія Жукова”, – йдеться в повідомленні.

Також Прокоп’єв зазначив, що затвердження Єдиного національного реєстру пам’яток Другої світової війни необхідне для того, щоб забезпечити фінансування утримання, охорони та інших заходів щодо цих пам’яток з державного або місцевого бюджетів.

Як повідомляв Харків Times, позов Харківської міськради надійшов до суду в жовтні 2019 року. Відповідачем по ньому виступав Кабінет Міністрів України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору – Міністерство культури, молоді і спорту та Український інститут національної пам’яті. Позивач, зокрема, просив суд визнати протиправною бездіяльність КМУ, яка полягає в незатвердження Єдиного національного реєстру пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років, як це передбачено відповідним законом, та зобов’язати Кабмін затвердити цього Реєстру.

19 червня Експертна комісія міністерства культури України не рекомендувала вносити бюст радянського маршала Жукова, розташованого у Харкові, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Генеральна прокуратура України відповіла Українському інституту національної пам’яті на звернення про встановлення пам’ятника Жукову в Харкові. Матеріали справи направлені до прокуратури Харківської області для розгляду й порушення кримінальної виробництва.

Харківський окружний адміністративний суду 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним і постановив скасувати це рішення. 8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд Харкова залишив це рішення в силі.