Мешканець Дергачівського району намагався викрасти людину на замовлення ФСБ Росії

Колегія суддів Жовтневого районного суду м. Харкова 2 грудня присудила уродженцю селища Пересічне Дергачівського району Харківської області покарання у вигляді одного року дев`яти місяців позбавлення волі за намагання вкрасти людину на замовлення співробітників Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

Про це Харків Times дізнався з вироку суду, оприлюдненого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Чоловік не пізніше 7 травня 2018 року отримав від колишнього співробітника правоохоронних органів Росії, який надає допомогу ФСБ РФ, та співробітника УФСБ по Воронезькій області завдання щодо викрадення громадянина РФ у місті Черкаси. Після викрадення він мав переправити жертву на територію Росії для передачі співробітникам ФСБ. За це українцю пообіцяли 25 тис. доларів.

Чоловік погодився на цю пропозицію та звернувся по допомогу до свого знайомого, який був відомий йому як представник кримінальних кругів Харкова. Він запропонував йому 20 тис. доларів за скоєння злочину. 9 травня чоловіки зустрілися у сквері в районі перехрестя вулиці Маліновського та Полтавського шляху в Харкові. Організатор запропонував подільнику після викрадення перевезти жертву до приміщення на території Харківської області, де передати йому або особі, яку він вкаже.

Подільник погодився, але – “не бажаючи здійснювати реальних дій по викраденню та незаконному позбавленню волі особи, надаючи конфіденційну допомогу органу досудового розслідування”, повідомив про пропозицію правоохоронні органи. Всі подальші події розгорталися вже під контролем правоохоронців.

Вранці 12 травня “подільник” зателефонував замовнику та повідомив, що викрадення здійснено. Взявши із собою для охорони приятеля, який нічого не знав про злочин, він того ж дня зустрівся з “подільником” та “жертвою” у будинку, де нібито утримувався вкрадений чоловік. Переконавшись, що “викрадений” знаходиться у будинку, організатор злочину 12 травня виїхав через пункт пропуску “Плетенівка” до території РФ, де повідомив російським замовникам про проведені дії та отримав від них гроші. Того самого дня він повернувся до України через той же пункт пропуску та вирушив автомобілем Volkswagen Golf на “євробляхах” у напрямку міста Валки. Приїхавши до селища Солоницівка Дергачівського району, підозрюваний взяв належну йому автівку Тоуоtа Саmгу для перевезення викраденого чоловіка до місця, звідки його планувалося переправити у Росію.

Після цього він зателефонував “подільнику” та призначив зустріч у Валках для розрахунку за викрадення людини. Приїхавши до Валок, він передав “подільнику”, який знаходився у будинку з “викраденим”, 23 тис. доларів через двох своїх знайомих, яким не повідомив про свої дійсні наміри. Після цього співробітники Управління СБУ в Харківській області почали у будинку обшук. Зрозумівши, що злочин викрито, підозрюваний вдався до переховувань. Увечері 14 травня його затримали співробітники СБУ.

Затриманий спочатку не визнавав своєї провини, проте в подальшому визнав себе винним, але від надання показань відмовився. Фактичні обставини справи, викладені в обвинувальному акті, кваліфікацію злочинів, а також їх наслідки він не заперечував. У скоєному щиро розкаявся та просив суворо його не карати.

Розслідування також встановило, що чоловік придбав у невстановленої особи ручну гранату типу Ф-1 із запалом типу УЗРГМ, пістолет Макарова ПМ із 16 патронами калібру 9 мм. Їх оперативники знайшли під час обшуку у місці, де він переховувався перед затриманням.

Суд признав обвинувачуваного винним за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу (закінчений замах на викрадення людини та незаконне позбавлення волі); за ч. 1 ст. 263 (незаконне придбання та зберігання бойового припасу, вогнепальної зброї), а також за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 111 (закінчений замах на вчинення умисного діяння на шкоду обороноздатності та державній безпеці України у формі надання представникам іноземної держави допомоги у проведенні підривної діяльності проти України).

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд вважає щире каяття, а також відсутність тяжких наслідків та відсутність у потерпілого претензій до обвинуваченого.

Початок строку відбування покарання суд постановив рахувати з моменту його фактичного затримання 14 травня 2018 року.

Гроші у сумі 23 тис. доларів конфісковано в дохід держави.

Вирок суду ще не набрав чинності, оскільки триває час на його оскарження.