У Харкові нагородили бійців орденами “Народний Герой України”

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

У Великій залі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. Лисенка відбулася урочиста церемонія нагородження десятьох бійців, зокрема і посмертно, недержавними орденами “Народний Герой України”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу.

Церемонію відвідали учасники АТО/ООС, курсанти військових вишів, кадетського корпусу, жителі Харкова.

“Ця церемонія – 31-а за рахунком, і кожного разу ми дякуємо тим, хто захистив свою землю ціною своєї крові. Орден “Народний Герой України” існує з червня 2015-го року, він виробляється зі срібла, що надходить від простих громадян. За цей час нагородами відзначено понад 360 осіб. Сьогодні у списку десятьох нагороджених – жителі Харківщини та інших регіонів країни. Цей орден відзначає не тільки тих, хто захищає Україну із зброєю в руках, але й фронтових лікарів, волонтерів, громадських діячів, журналістів, і це справжнє народне визнання”, – зазначила, відкриваючи церемонію, медик-волонтер Галина Алмазова.

Серед тих, хто нагороджений посмертно, – харків’янка, мати двох дітей Яна Червона (позивний “Відьма”). Спочатку війни вона возила допомогу на фронт, а з 2016 року проходила службу у 46-му окремому штурмовому батальйоні ЗСУ України. Загинула в квітні 2019 року, коли не залишила свою позицію під час бою та не дала ворогу можливості заволодіти лінією оборони батальйону.

Також посмертно нагороджено 15-річного харківського школяра Данила Дідіка, який загинув у лютому 2015 року під час акту тероризму – вибуху гранати, – коли він йшов у колоні активістів біля Палацу спорту у Харкові.

Посмертно нагороджений й виходець з Києва Андрій Широков (позивний “Сім’янин”) – батько п’ятьох дітей, який воював у складі 54-ї механізованої бригади.

Інші військові та один волонтер особисто отримали свої нагороди.

Серед них – харків’янин Григорій Сіваченко (позивний “Гора”) з батальйону “Айдар”. Він під час оборони 32-го блокпосту виявив і знищив групу російських офіцерів, а згодом виявив розвідувальну школу окупантів і знешкодив велику групу інструкторів. Також орденом нагороджений волонтер з Білої Церкви Юрій Москаленко, який всі роки війни допомагає військовим: їздить на передову, встановлюючи камери слідкування, які “бачать” від двох до п’яти кілометрів навкруги.

Після церемонії нагородження у театрі відбувся святковий концерт військово-патріотичної пісні.