На Харківщині приміські електрички можуть відмінити

Фото: UA: Харків

Ранкова електричка «Лихачове-Харків» місяць не курсувала через неприбутковість. Потяг відновили, але не відомо, чи надовго.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення UA: Харків.

Як розповіли Суспільному у регіональній філії «Південної залізниці», із 200 пасажирів за проїзд сплачує лише 40 чоловік. Більшість квитків на неї купують пенсіонери — вони мають пільги. Ці пільги мають відшкодовувати Первомайська та Харківська міськради, між станціями яких курсує потяг. Угоди з залізницею протягом року вони не уклали. Тому для залізниці цей рейс є збитковим.

У той же час до залізничників звернулося близько сотні пасажирів і ранковий рейс минулого тижня відновили.

«Якщо дальше місцеві ради не будуть залючати з нами договори для перевезення приміських пасажирів – електрички просто зупиняться», – каже Сергій Клименко, заступник директора регіональної філії «Південна залізниця».

Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв телефоном пояснив, що угоди з Укрзалізницею не укладають через відсутність коштів у міському бюджеті.

«Пільгу надала держава, а фінансування перенесла на місцеві бюджети. У нас бюджет не дозволяє собі такі розкоші, щоб ще фінансувати державні пільги. Воно перманентно потрапляє на розгляд бюджетної комісії при міській раді. Але щоразу депутати відмовляють у наданні згоди «Укрзалізниці» про ухвалення такої програми», – сказав Бакшеєв.

З питанням, чому Харків не укладає угоди з залізницею, кореспонденти Суспільного звернулися до речника міській раді Юрія Сидоренко. Він відповів, що такої інформації немає. Не відповідає на телефонні дзвінки і профільний заступник мера Євген Водовозов.