Зеленський розкрутив Ярославського допомогти “блін, легендарному заводу”

Фото: www.president.gov.ua

Бізнесмен Олександр Ярославський пообіцяв допомогти створити нормальні умови праці на Заводі ім. Малишева, що входить до складу держконцерну “Укроборонпром”.

Про це він заявив в ході наради з питань діяльності підприємств держконцерну “Укроборонпром”, яке пройшло 6 листопада на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, повідомив кореспондент Харків Times .

Генеральний директор “Укроборонпрому” Айварас Абромавічус заявив, що відсутність нормальних умов роботи є однією з найболючіших проблем підприємств, що входять до концерну. “Люди, що працюють в жахливих умовах при нульовій температурі, не здатні зробити якісну техніку як для наших збройних сил, так і для експортного споживача. Тому потрібно досягати нормальних умов роботи”, – сказав Абромавічус. Він повідомив, що найближчим часом на декількох підприємствах концерну планується запустити пілотні проекти по безкоштовному харчуванню і по забезпеченню співробітників спецодягом.

Президент України Володимир Зеленський запропонував Олексію Кучеру, який ще не був представлений офіційно на той момент в якості новопризначеного голови Харківської обласної державної адміністрації, залучити до поліпшення умов роботи на підприємствах “Укроборонпрому” місцевих бізнесменів: ” Ви можете зібрати бізнес в Харкові, поки держава – вона дуже довго, дуже довго щось вона розворачується. Можна зібрати бізнес”.

“Он, дивіться, я побачив пана Ярославського, наприклад”, – сказав Зеленський, звертаючись до Ярославського, який сидів просто перед ним. – “Добрий день. Ніхто не попався. У мене питання. Просто людське питання. Є завод. Йому там … він тисяча вісімсот дев’яносто якогось року. Ну просто там страшні умови. Я розумію, що державне підприємство. Можна вам зібрати бізнес-асоціацію Харківщини і просто людям дати нормальні умови? А ми зі свого боку, як держава, і ми повинні це зробити … Ну просто щоб це зробити дуже швидко, перед зимою. Якщо це можна зробити, якщо є на те ваша громадянська воля “.

Ярославський відповів, що питання для нього не нове – така ж ситуація була і на Харківському тракторному заводі. “Практично він стояв. Я два роки або три роки просто платив зарплату, просто на заводі, що стоїть. Точно так же ми билися-билися, поки не запустили цей завод”, – сказав бізнесмен.

“Але потім прийшло СБУ”, – зауважив присутній в залі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. “Так. І директору мало не дали 15 років … Я його рік ховав по підвалах”, – відповів Ярославський.

Зеленський запевнив його, що “ніяке СБУ до вас не прийде” і “ніякому директору нічого не дадуть”. “Не треба більше нікого ховати. Випустіть його, якщо він ще в підвалах, директор”, – сказав президент. – “Ну можна зараз хоча б нам допомогти? Ми можемо про стратегічні плани потім зустрічатися, розмовляти, але можна бізнесменів зібрати?”

“Я вже зібрався, я тут. Не треба мене збирати… Багато бізнесменів не треба, тому що як… то футбол, то волейбол – я один опиняюся в Харківській області. Збирають всіх, а сплачую я один”, – сказав Ярославський.

“Ну, взагалі, зараз на вас чекає така ж конструкція. Якщо можна”, – сказав Зеленський. – “Ви потрапили випадково, я вас побачив”.

“Ви коли мене помітили, я зрозумів, що я потрапив”, – відповів Ярославський, який сидів біля проходу прямо перед президентом.

“Ні. Ну треба допомогти. Це ж ваше. Ну, блін, легендарний завод. Мені просто дуже прикро”, – поділився Зеленський.

“Звичайно, допоможемо. Вважайте, що питання закрите. Не треба ані законопроекту, ані агітації … Вирішимо … Але 10% “Укроборонпрому” я не потягну один”, – сказав Ярославський.

Як повідомляв Харків Times , президент України Володимир Зеленський закликав уряд зібрати нараду з питання проблем на підприємствах оборонного комплексу, заявивши, що до їх працівників держава ставиться “як до худоби”, не виплачуючи зарплат і не забезпечуючи нормальних умов роботи.

У Харківській області знаходяться більше 10% підприємств держконцерну “Укроборонпром”.