Харківські рятувальники вперше провели навчання на канатній дорозі

Фото: www.city.kharkov.ua

Курсанти Національного університету цивільного захисту України сьогодні, 9 жовтня, провели навчання з порятунку постраждалих з висоти на канатній дорозі у парку ім. Горького.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

Як повідомив завідувач курсу спеціальної та рятувальної підготовки НУЦЗУ Сергій Кулаков, навчання на канатній дорозі вперше провели в Харкові і, можливо, навіть в Україні. У них взяли участь курсанти третіх курсів факультетів оперативно-рятувальних сил та пожежної безпеки, а також слухачі магістратури. За їх роботою спостерігали першокурсники. Студенти пройшли курс спеціальної та рятувальної підготовки за професіями “верхолаз” і “верхолаз-рятувальник”.

Кулаков повідомив, що уже вісім років поспіль двічі на рік такі навчання проводили на колесі огляду, на висоті 54 м. А на канатній дорозі навчання провели вперше.

За легендою навчань, канатна дорога раптово зупинилася. Рятувальникам необхідно було евакуювати “постраждалих” – кілька людей, в тому числі “вагітну” дівчину. Їх евакуювали з двох кабінок. Рятувальники піднялися по опорі вгору, тросом дісталися до кабінок, наділи на “постраждалих” рятувальні косинки і на канатах спустили їх на землю.

Як повідомив викладач кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт Андрій Мельниченко, одного разу канатна дорога вже зупинялася, тому рятувальники повинні бути готові до подібних НС. У парку Горького є місця, де не можна використовувати пожежну автодрабину, наприклад, над болотом. Тому рятувальники користуються альпіністським спорядженням.

Підвісна канатна дорога в парку ім. Горького працює вже 48 років, пов’язує район вул. Сумської з Павловим Полем. Загальна протяжність маршруту – 1387 м. Час поїздки в один кінець – 18 хв, висота підйому кабінок – від 8 до 26 м. З кабінок відкривається вид на парк ім. Горького, Ботанічний сад Харківського національного університету ім. В. Каразіна, центр міста, Лісопарк.