Коксохім перестане труїти жителів прилеглих районів – Кернес (доповнено)

Фото: moralnaya-initsiativa.org.ua

“Харківський коксовий завод” перестане труїти жителів прилеглих районів, заявив мер Харкова Геннадій Кернес.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Кернеса в Telegram.

Кернес зазначив, що завод забруднює повітря на Баварії, плюс до цього минулий власник заклав його в банк, збанкрутував і залишив майже 400 робочих без грошей. “Сьогодні на зустрічі колективу, нових власників і місцевих жителів склали план, як допомогти людям жити і годувати сім’ї, але головне – як погасити сумно знаменитий “факел”, який труїть весь південний Харків”, – написав він.

Мер зазначив, що власник підприємства береться за борги та очищення. “Домовленість публічна, під телекамери. Найшвидше – відразу запрацюють фільтри, які для економії не включали раніше. Протягом шести місяців буде зняте найнебезпечніше питання – викидів сірки, вже є проект, просто його закинули. Щоб повністю прибрати горіння коксового газу – той самий факел – починається проектування теплогенеруючої станції, але для цього завод повинен працювати та отримувати оборотні кошти. Що стосується зарплати – колектив пише заяви і отримує відразу за один місяць “підйомних”, решта має бути виплачено до нового року. Контрольна зустріч – через два-три місяці, щоб зрозуміти, чи виконуються обіцянки, дані людям “, – написав Кернес.

Він повідомив також, що на заводі буде відкрита його приймальня – “для вирішення соціальних і комунальних питань заводчан”.

Пізніше прес-служба міськради повідомила, що представник нового керівництва заводу Сергій Кузяра пообіцяв, що вже з наступного тижня працівники заводу отримають зарплату за жовтень, а також “підйомні”. При цьому він запевнив, що заборгованість, накопичена перед працівниками колишнім власником з травня по вересень, виплатять у повному обсязі протягом найближчих двох-трьох місяців. Також він зазначив, що на сьогоднішній день підприємство знаходиться в оренді, але в найближчий місяць буде викуплене і почне працювати на повну потужність. Одночасно буде вирішуватися і проблема шкідливих викидів на виробництві.

“Ми оперативно поставили на підприємство вугілля, і завод продовжує працювати. З точки зору екологічних питань, ми розуміємо проблеми і занепокоєння жителів. У нас є чітка програма, яким чином ми будемо їх вирішувати. В першу чергу на виробництві буде встановлене очищення від сірки, викид якої найбільше забруднює навколишнє середовище, паралельно ми займаємося придушенням пилу. І я думаю, що протягом двох років ми повністю приберемо палаючий факел на заводі, а всі надлишки газу будуть спрямовані на виробництво тепла і електроенергії. Тобто ми плануємо побудувати когенераційну теплоелектростанцію і таким чином всі шкідливі викиди наблизити до меж норми”, – підкреслив Кузяра.

Сьогодні на підприємстві працюють 370 осіб. Найближчим часом штат планують збільшити ще на 60 працівників.

Раніше харківські ЗМІ неодноразово повідомляли про звернення харків’ян до влади та до правоохоронних органів про забруднення підприємством повітря, скидання їм стоків у річку Уди, незаконне використання артезіанської води для заливки коксу, закупівлю донецькими власниками заводу вугілля для його роботи на тимчасово окупованих територіях. Однак до теперішнього часу ці звернення не давали результату.