Під СБУ вимагали опублікувати, що підписали за “формулою Штайнмаєра”

Фото: UA: Харків

Представники організацій “Національний корпус”, “Демократична сокира”, “Правий сектор”, “Фрайкор”, “Традиція і порядок” увечері 1 жовтня провели мітинг під Управлінням Служби безпеки України в Харківській області. Вони зібралися перед центральним входом до будівлі. Промовці на мітингу заявляли про неприйнятність поступок вимогам Кремля. Також вони заявляли про вимогу опублікувати повний текст документа, підписаного в Мінську представниками України. А також – в разі, якщо підписане є поступкою вимогам Москви – відправити “у відставку” представника України у Тристоронній контактній групі, колишнього президента Леоніда Кучму та міністра закордонних справ Вадима Пристайко, і відкрити проти них кримінальне провадження.

Учасники акції передали звернення з цими вимогами співробітнику на прохідній Управління, після чого розійшлися.

Раніше у вівторок, 1 жовтня Президент Володимир Зеленський заявив на брифінгу, що Україна на лист спецпредставника від ОБСЄ Мартіна Сайдіка відповіла, що погоджує текст так званої “формули Штайнмаєра”. “Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст “формули Штайнмаєра”, – заявив Зеленський.

“Я хочу окремо говорити, до речі, про найбільшу “страшилку” останніх тижнів під назвою “формула Штайнмаєра“. Що означає ця формула? Це одне, в принципі, два речення. Ось і все. Що це таке: тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також у суспільстві як “закон про особливий статус Донбасу”, починає діяти на постійній основі за умови, … коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів”, – наголосив Зеленський.

У цьому контексті він підкреслив, що “ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути”.