Російський літак із засудженими за злочини проти України вилетів з “Борисполя”

Фото: Julian Röpcke / Twitter

Російський спецборт “Ту-204-300” під номером RSD092 із засудженими за злочини проти України вилетів з міжнародного аеропорту “Бориспіль” в Києві.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Telegram-каналу THE NEWSROOM.

“Цей літак просто зараз злітає з військового аеропорту в Борисполі і бере курс на Москву. Одночасно з Москви має вилетіти наш спецборт з заручниками. Наші джерела кажуть, що засуджених за злочини проти України посадили на російський спецборт приблизно об 11:30. Після цього чекали ще понад 40 хвилин, щоб наших завели на український спецборт… Від самого ранку ми стерли очі об флайтрадар, бо все могло змінитися в останню мить. З цих же міркувань ми не публікували список, про який нам було відомо ще від учора. Але тепер цей дуже очікуваний літак піднявся в небо і вороття йому нема. А тому, ми з радістю повідомляємо вам, що наші звільнені політв’язні Кремля летять додому”,- повідомляє THE NEWSROOM.

Обмін українських заручників на засуджених за злочини проти України відбувся у форматі 35 на 35. Сьогодні зранку з аеропортів Києва та Москви майже одночасно вилетіли два літаки з командами омбудсменів на бортах. Приземлившись, відповідно, у Москві та Києві, вони забрали кожен своїх підопічних і попрямували назад.

“Про список засуджених осіб з російського борту поки відомо мало. За нашими даними, там можуть перебувати екс-беркутівці, хтось із засуджених за теракти 2 травня в Одесі, а також, ймовірно, шпигун-перекладач екс-прем’єра Гройсмана Станіслав Єжов. Але, щоб ви не сумнівалися: у цьому літаку, назустріч своєму щастю та полонію з “новічком”, точно летить відпущений позавчора судом бойовик Володимир Цемах”, пише THE NEWSROOM.

  • На українському ж борту, за підтвердженими на момент вильоту даними джерел THE NEWSROOM, перебуває команда захоплених РФ моряків, а також:
  • Олег Сенцов (43 роки, режисер, засуджений до 20 років тюрми)
  • Олександр Кольченко (29 років, громадський активіст, засуджений до 10 років)
  • Микола Карплюк (55 років, один з лідерів УНА-УНСО, засуджений до 22,5 років)
  • Станіслав Клих (45 років, зустрівся з дівчиною на території РФ, захоплений ФСБ і засуджений на 20 років)
  • Володимир Балух (48 років, підприємець з Криму, після окупації встановив на своєму подвір’ї український прапор, захоплений РФ та засуджений до 5 років)
  • Павло Гриб (21 рік, син українського екс-прикордонника, поїхав на побачення до дівчини у Мінськ, був викрадений звідти ФСБ і засуджений в РФ до 6 років)
  • Роман Сущенко (50 років, журналіст, поїхав до родичів у РФ, засуджений до 12 років)
  • Євген Панов (захоплений ФСБ та засуджений до 8 років суворого режиму в рамках справи “кримських диверсантів”)
  • Олексій Сизонович (61 рік, пенсіонер, засуджений до 16 років тюрми)
  • Артур Панов (21 рік, блогер і громадський активіст, у 2015 році за невідомих обставин опинився в РФ, де був захоплений та засуджений до 8 років).

Також у списку на обмін, нібито, значиться кримськотатарський активіст Едем Бекіров, який зник 10 днів тому після звільнення з сімферопольського СІЗО, і якого родичі з тих пір не бачили.