У Харкові створюється віртуальний музей Старого цирку

Фото: www.city.kharkov.ua

У Харкові створять віртуальний музей Старого цирку Грікке.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

Проект створення віртуального музею Харківської цирковий культури “Старий цирк Грікке” став одним з переможців Міського конкурсу інноваційно-інвестиційних та іміджевих проектів цього року.

У планах авторів проекту, ГО “Фундація “Схід – Захід”, – перетворити історико-архітектурний комплекс Старого цирку Грікке і оточуючих його будівель в сучасний інтерактивний простір, який об’єднає предметну колекцію і приміщення будівлі.

“Збереження пам’яток архітектури міста та культурних цінностей є надзвичайно важливим, особливо, коли справа стосується таких знакових для Харкова місць з довгою і цікавою історією, як Старий цирк Грікке, – зазначила начальник управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Вікторія Грецька-Миргородська. – Є надія, що створення віртуального музею дозволить привернути увагу потенційних інвесторів до відновлення самої будівлі цирку і перетворенню його в функціонуючий туристичний об’єкт”.

За словами організатров музею, в даний час досліджуються і систематизуються наявні предметні колекції, зібрані цирковими працівниками, проводиться фондова робота з оцифрування предметів і стаціонарних об’єктів колекції. Уже сьогодні всі бажаючі можуть приєднатися до сторінки “Віртуального музею Старого цирку Грікке” в мережі “Facebook”.

Презентація віртуального музею запланована на листопад 2019 року.

Історія харківського цирку Грікке налічує понад 100 років і почалася, коли підприємець Генріх Грікке побудував на одній із вуличок поблизу колишньої Жандармської площі в Харкові купольну кам’яну будівлю цирку-театру за проектом, подібним паризькому цирку братів Франконі, який вважався своєрідним зразком для стаціонарних циркових будівель того часу. У січні 1906 року в цирку дали першу виставу. У 1974 році Харківський цирк переїхав у нову будівлю, а старий цирк використовується як тренувальна арена і на сьогоднішній день потребує капітального ремонту.