Турбоатом отримає замовлення на модернізацію 15 енергоблоків українських АЕС

Фото: www.atom.gov.ua

Президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський та генеральний директор АТ “Турбоатом” Віктор Суботін підписали Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період (2020-2024 роки).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби “Енергоатома”.

Підписання документу відбулося 27 серпня в Енергодарі. Також був підписаний договір між ВП “Атомкомплект” НАЕК “Енергоатом і АТ “Турбоатом” на виготовлення і постачання конденсатора “блочно-модульного” виконання для заміни конденсатора турбіни К-1000-60/1500 на енергоблоці №5 Запорізької АЕС (сума договору – 485 млн грн, термін поставки – травень-червень 2020 року).

Генеральний директор АТ “Турбоатом” Віктор Суботін зазначив, що обсяг модернізації НАЕК “Енергоатом” визначено в більш ніж 6 мільярдів гривень на п’ять років.

Програма модернізації обладнання АЕС включає два основні розділи, перший з яких передбачає заміну воосьми конденсаторів турбін енергоблоків АЕС. В тому числі, в рамках імпортозаміщення, планується заміна чотирьох конденсаторів російського виробництва. Сумарний приріст потужності енергоблоків атомних електростанцій після заміни конденсаторів складе близько 400 МВт.

Другий розділ Програми передбачає модернізацію проточних частин циліндрів турбін потужністю 200 МВт і 1000 МВт, у тому числі на 5-ти турбінах потужністю 1000 МВт в рамках програми імпортозаміщення. Модернізація включає заміну робочих лопаток на існуючих роторах і діафрагми, що дозволить підвищити потужність турбіни, її економічність і вирішити інші технічні проблеми.

Турбоатом висловив готовність протягом наступних двох років виготовити нові конденсатори для енергоблоків №1 та №6 ЗАЕС, енергоблоків №1, №2, №3 та №4 Рівненської АЕС, №1 і №2 Хмельницької АЕС.