Звільнені з російських тюрем політв’язні-харків’яни не можуть отримати медичну допомогу – Котелянець

Утримувані у російських в’язницях українці, які повернулися додому у Харківську область, не можуть отримати медичне обстеження, оскільки Харківська облдержадміністрація не створила відповідну комісію, яка займатиметься питаннями політв’язнів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Громадського радіо, яке посилається на голову ГО “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля” Ігоря Котелянеця.

Котелянець зазначив, що у звільненого українця Володимира Присича, який повернувся додому, “поганий стан” та нагадав про те, що його піддавали тортурам, і нині у нього “спостерігають багато ускладнень зі здоров’ям”.

“Для того, щоб він міг отримати реабілітацію, яка гарантована державою, наразі в Харкові відсутні такі можливості, тому що Харківська ОДА мала створити комісію, яка призначає таку реабілітацію, тобто Володимир має у цю комісію звернутися із заявою і йому мають надати таку допомогу, але Харківська ОДА чомусь це питання саботує”, – каже Котелянець. Він нагадав також, що відповідний інформаційний запит було подано ще два тижні тому, коли на Харківщину повернувся з російського полону Олександр Стешенко, але досі на запит не надали відповіді.

Як повідомляв Харків Times , громадянин України Володимир Присич, якого в 2016 році затримала в Криму ФСБ РФ і в ЗМІ назвала “шпигуном української розвідки”, звільнений з російської колонії в Кабардино-Балкарії і 15 серпня 2019 року доставлений в Україну.