Харків’яни вистоюють чергу, щоб потрапити до Єнот-кафе (фото)

Фото: Н. Тесля

У Єнот-кафе ажіотаж з дня відкриття – люди вистоюють чергу, щоб потрапити у скляну кімнату до грайливих тваринок.

Кореспондент Харків Times теж навідалась до дивовижного закладу і на власні очі побачила, як живуть єноти у кафе.

У кімнаті зі скляними стінами повно дітей та дорослих, пара спритних тваринок ганяє поміж людей, заглядає у їхні сумки, цікавиться сережками у вухах, перебирає волосся на головах. Відвідувачі задоволено пищать і намагаються доторкнутися, погладити єнотів, погратися з ними. Решта по обидва боки скляних стін фотографують та знімають усе це веселе «божевілля» на телефон.

Власник єнотів Марк Колесніков теж знаходиться у кімнаті і корегує поведінку учасників: просить не знімати тварин зі спалахами, бо це їм може нашкодити, не брати їх силоміць на руки, голосно не кричати і не хапати за боки, бо єноти Барт і Ліза цього не люблять.

Загалом, зі слів Марка, єнотам до вподоби таке спілкування, бо вони дуже активні. Він давно мріяв завести собі таких домашніх тварин, але, як виявилося, єноти не можуть сидіти вдома, як коти.

Фото: Н. Тесля

«Одного його тримати неможливо, бо буде сам сумувати, якщо людина працює. Двоє будуть просто розносити квартиру і потрібно створювати спеціальні умови. Єноти дуже активні, вони можуть 12 годин гратися. Їм не потрібно, як котам, вдень спати. Це такі тварини, що їм постійно треба щось робити. Ми сподіваємось, що це спілкування з людьми і дасть їм ту активність», – каже Марк.

За його словами, він вибрав серпень, як «мертвий» місяць для кафе, коли відвідувачів дуже мало, щоб протестувати роботу свого незвичайного закладу з єнотами. Але все виявилося навпаки, до кафе ломиться цілий натовп.

«Сьогодні, у вихідний, хотіли відкритися трохи пізніше, о 8:00, але коли приїхали о 7:50, то люди уже чекали біля дверей, щоб потрапити в гості до єнотів. Тому що дуже великі черги до нас вдень. Люди хочуть погратися трохи більше, а коли багато людей, то ми не можемо дозволяти тут сидіти по півгодини. В середньому по 5 хвилин можна сидіти у кімнаті», – розповідає бізнесмен.

За станом єнотів власник пильно слідкує і вносить корективи у їхній режим.

«У перший день зробили три відпочинки, зрозуміли, що не досить і тепер робимо по чотири за день. Сьогодні уже три відпочинки було, зараз буде останній перед вечірнім напливом. 30-40 хвилин, коли вони самі тут. Але вони не сплять, просто лежать, відпочивають», – говорить Марк.

До речі, на третій день роботи до Єнот-кафе із перевіркою навідалися зоозахисники.

«Вони думали, що тут щось на кшталт контактного зоопарку і що у нас тут все погано, але нині вони переконалися, що це не так. Ми не катуємо єнотів, ми їх любимо, вони ручні. Ми годуємо їх овочами і фруктами, вітамінами. Це третій тестовий день, покращуємо правила. Аналізуємо, чого їм не вистачає, будемо змінюватися, щоб єнотики відчували себе комфортно», – запевняє власник закладу з тваринами.

Фото: Н. Тесля

Взнавши, що єноти переважно гуляють на свіжому повітрі зранку, зоозахисники порадили власнику вигулювати тварин ще раз вдень.

За словами Марка, кафе працює з 7.30 до 23 .00 і цей час підходить саме для єнотів, коли вони хочуть біситися і гратися. Бо сплять вони лише вночі.

Бізнесмен думав, що увечері буде мало людей, бо у його закладі не продають алкоголю, але й у таку пору тут аншлаг. Більше того, харків’янам так полюбилася парочка Барт та Ліза, що вони за власною ініціативою залишають гроші на потреби єнотів.