Житель Харківщини намагався вивезти до РФ запчастини для вертольотів (фото)

Фото: ssu.gov.ua

У Харкові співробітники контррозвідки Служби безпеки України попередили незаконне вивезення до Росії запчастин для вертольотів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-служби Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислава Абдули.

Оперативники спецслужби отримали інформацію, що житель Харківської області незаконно придбав комплектуючі до авіаційної техніки.

“Військове обладнання чоловік планував вивезти за кордон без оформлення відповідних дозвільних документів”, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці затримали зловмисника на харківському залізничному вокзалі під час митного контролю. Серед особистих речей чоловіка виявлені запчастини до паливно-регулюючого обладнання авіаприладів. За висновками фахівців, ці пристрої призначені для ремонту військових і військово-транспортних вертольотів Мі-8, Мі-24 і відносяться до категорії товарів військового призначення, міжнародна передача яких може здійснюватися лише за наявності відповідного дозволу Державної служби експортного контролю України.

Наразі слідчими Управління СБУ в Харківській області розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю). Вирішується питання щодо оголошення зловмиснику про підозру у вчиненні злочину, тривають слідчо-оперативні дії.

Викриття зловмисника відбувалося спільно з військовослужбовцями Держприкордонслужби та працівниками Харківської митниці ДФС України під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Військово-технічне співробітництво з Росією припинено з серпня 2014 року згідно з Указом Президента України та Рішенням Ради національної безпеки і оборони України.