Замість документів на роботу в ЄС відібрав паспорт: в Харкові викрили шахрая

Фото: vinbazar.com

Київський районний суд Харкова відправив під варту підозрюваного в шахрайстві, вимаганні та незаконному заволодінні чужим паспортом.

Як дізнався Харків Times з повідомлення прес-служби прокуратури області, зловмисником виявився 22-річний громадянин України, виходець з Афганістану. Він дізнався, що його знайомий громадянин Індії допомагає своїм співвітчизникам працевлаштуватися в країнах ЄС. Іноземець саме підшукував фірму, яка займається оформленням документів для роботи за кордоном.

Підозрюваний зрозумів, що у знайомого є значна сума грошей і вирішив привласнити їх. Він домовився з трьома працівниками приватної фірми. Своїх спільників представив товаришеві, як фахівців, які співпрацюють з посольствами різних країн і можуть надати необхідні послуги. Хоча в реальності фірма не мала відповідних дозволів і ліцензій.

За виготовлення необхідних документів потерпілий заплатив аферистам аванс в сумі 18,6 тис. євро. Незабаром йому прислали скановані копії посвідчень на працевлаштування за кордоном, а оригінали цих документів обіцяли віддати при повному розрахунку (ще 7, 2 тис. євро). У той же день іноземець через консульство Республіки Польща дізнався, що свідчення, які він отримав – фальшиві. Чоловік зрозумів, що його обдурили і відмовився платити суму, що залишилася.

Але підозрюваний наполягав на сплаті 7,2 тисячі євро. При цьому погрожував розправою “норовистому неплатнику”. Щоб він став більш поступливими, зловмисник побив чоловіка, відібрав паспорт і посвідку на проживання в Україні. Після цього підозрюваний протягом двох місяців в телефонних розмовах і повідомленнях систематично погрожував потерпілому вбивством, якщо той не віддасть “борг”.

Іноземець був змушений піти на умови зловмисника. Спочатку він віддав йому 800 дол. в обмін на один з викрадених документів. Під час передачі ще більш 6 тис. євро підозрюваного затримали правоохоронці.

Троє його спільників (35-річний чоловік і жінки у віці 28 і 34 років) так само були викриті слідством. Їм інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах). Всім їм обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Як повідомляв Харків Times, суд заарештував чотирьох шахраїв, які ошукали 10 пенсіонерів в Куп’янську