Харківська журналістка поскаржилася до поліції на чиновника мерії (оновлено)

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

Редактор інтернет-видання «МедіаПорт» Тетяна Федоркова звернулася до Шевченківського райвідділу поліції із заявою про перешкоджання її професійній журналістській діяльності з боку директора Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міської ради Юрія Сидоренка.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Федоркової у Facebook.

«Сьогодні директор Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сідоренко намагався силою завадити моїй роботі. Написала заяву до Шевченківського відділу поліції про перешкоджання журналістській діяльності», – написала Федоркова.

За її словами, у журналістів була ціла низка питань до мера Харкова Геннадія Кернеся й інших міських посадовців. Всі ці питання стосувалися гострих моментів у житті міста – повернення імені Жукова на карту Харкова та позиції міськради в разі оскарження цього рішення, реконструкції Саду Шевченка й Саржиного Яру, внесення змін до рішення міської ради про реконструкцію зоопарку.

«Ми також сподівалися отримати коментар міськради щодо рішення Європейського суду з прав людини у справі про сутички при будівництві дороги через Лісопарк, яке розглядалося у ЄСПЛ дев’ять років», – зазначила Федоркова в коментарі «МедіаПорту».

Однак ані прес-служба міськради, ані особисто Сидоренко не забезпечили журналістам зустріч ані з Кернесом, ані з кимось із його заступників.

Сидоренко після закінчення сесії лише заявив, що передасть заступнику мера Ігорю Терехову список запитань журналістів.

«На питання, що заважає йому звернутися до заступника мера тут і зараз, оскільки ось же його кабінет, Сидоренко відповів щось на зразок: доростеш до прес-секретаря мера, будеш визначати формат роботи», – розповіла журналістка.

Коли ж вона включила планшет, щоб зняти відповіді директора департаменту міськради журналістам, Сидоренко відреагував на це «дуже дивно» – схопив планшет і спробував перешкодити відеозйомці, заявляючи, що «не треба його знімати».

«Безліч образливих історій з невмотивованими відмовами залишаються поза камерою. Але сьогоднішній випадок з незрозумілою агресією посадової особи – речника, до повноважень якого входить – представляти позицію з тих чи інших питань – вважаю правильним зафіксувати», – написала Тетяна у Facebook.

Журналістка повідомила Харків Times, що у відділі поліції її заяву прийняли й пообіцяли через деякий час повідомити, чи знайшла поліція в цьому інциденті склад злочину.

Редакція Харків Times, як і інші наші колеги, буде зацікавлено стежити за подальшим розвитком подій.

Пізніше спікер відділу комунікації Нацполіції області Оксана Калмикова повідомила, що за зверненням представниці ЗМІ відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ККУ  (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста).

Як повідомляв ХарківTimes, медіа-спільнота Харкова у складі практично всіх журналістів і операторів місцевих та загальноукраїнських видань, які працюють в місті й області, виступила з відкритим листом-зверненням з приводу побиття невідомими оператора служби телевізійних новин “Вісті” Вадима Макарюка. У своєму зверненні представники спільноти вимагають від керівництва МВС і Нацполіціі “забезпечити ефективне та професійне розслідування цієї справи”.

Колеги побитого 7 червня у ТЦ “Барабашово” оператора служби телевізійних новин “Вісті” Вадима Макарюка просять допомоги харків’ян у пошуку свідків побиття свого товариша.