Захворюваність на кір у Харкові та області спадає

За 20 тиждень у порівнянні з 19 тижнем 2019 року захворюваність на кір знизилась на 8,7%.

Про це повідомляє ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Зареєстровано 358 хворих, з них 93 (25,9%) дитини.

Серед мешканців Харкова – 270 випадків, решта – райони області.

Серед жителів Харківського району – 36, Чугуївського – 10, Зміївського – 7, Дергачівського – 4, Балаклійського, Золочівського, Ізюмського, Красноградського та Куп’янського – по 3, Богодухівського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дворічанського, Зачепилівського, Нововодолазького та Печенізьського – по 2, Краснокутського та Шевченківського – по одному.

Більша частина хворих – це непрацюючі (30,2%), робітники транспорту (18,9%), учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів (15,1%), студенти вишів, учні технікумів та ПТУ (10,2%).

70,6% хворих на кір не мали щеплення.

З початку року станом на 15.05.2019 зареєстровано 3538 хворих. Переважна більшість захворілих – дорослі (2488 осіб – 70,3%), питома вага дітей – 29,7% (1050 осіб).

Основні причини виникнення спалахів у закладах: первинний занос інфекції хворими, які перебували в інкубаційному періоді (тобто, без клінічних проявів висипу), розповсюдження повітряно-крапельним шляхом (з урахуванням високої вірулентності, контагіозності та тотальної сприйнятливості вірусу) та наявність нещеплених проти кору, як серед захворілих так і серед контактних осіб.

Як повідомляв Харків Times, Міністерство охорони здоров’я України заявило про скасування вікових обмежень на безкоштовну вакцинацію від кору. Раніше безкоштовно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років. Зараз безкоштовно зробити щеплення від кору зможуть дорослі будь-якого віку. У міністерстві підкреслили, що дорослій людині досить зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету.