В обласному центрі культури і мистецтва відкрилася виставка “Харківські старожитності”

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Поєднання в експозиції старовинних рушників та модерної інсталяції – прикмета виставки, що відкрилась у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.

Про це повідомив кореспондент Укрінформу.

Перше, що впадає у вічі, – дивовижне поєднання експонатів: знайдені на Харківщині під час студентських культурологічних пошукових експедицій 14 вишитих рушників кінця 19-го – початку 20-го століть та стільки ж модерних інсталяцій відомого харківського художника Михайла Попова.

“Вишивання з найдавніших часів займало одне з важливіших місць у культурі та побуті українців. Вишитий рушник – символ українського традиційного мистецтва з притаманними йому – як ви бачите у експозиції – геометричними, зооморфними і антропоморфними образами, які вишиті червоним хрестиком по білому. Однак, серед цих образів, окрім звичних фігур берегинь, птахів, квітів і гілочок, привертають увагу трансформації імперських гербових орлів і навіть гумористичні мотиви у вигляді фігурки песика. Треба подумати, що це – жарт майстрині чи спроба іронічно відійти від традиційної схеми вишивання”, – зазначає, коментуючи виставку, завідувачка відділом декоративно-ужиткового мистецтва Олена Булаєнко.

За її словами, представлені по сусідству інсталяції художника-модерніста Михайла Попова розривають шаблонне мислення про традиційні старожитності: “Це єдність різноманітних побутових предметів, таких, як глечики, ложки, рубель, лапті, підкови, гребінці. У поєднанні з рушниками вони відтворюють світ зниклого минулого”.

Як розповів на відкритті виставки сам Попов, колись він, розпочавши мистецьку діяльність з живопису, перебував в Америці та звернув увагу на те, що предмети побуту інколи нагадують самих людей. Повернувшись до Харкова, спробував себе в інсталяції.

“Та ж лялька, – вважає художник, – це імітація натури, а інсталяція – книга з використанням предметів побуту, яку треба читати, щоб пізнати світ”.

Свідоцтвом реалізації модерних задумів митця і стали його твори, серед яких – “Несе Галя Воду”, “Кінь Івана Сірка”, “Прядильниця”, “Сажень”, “Кума Люба”, “Щука” та інші, зроблені з використанням звичайних предметів – від чобіт до намиста, від веретена до кухонного посуду.

Виставку відкрито до Всесвітнього дня вишиванки, а працюватиме вона до 10 серпня.