Все “просто” і “складно” одночасно, – Олександр Грановський відвідав харківську прем’єру опери про довічно ув’язнених (фото)

В рамках проекту “Довічно важливо” 26 квітня в Харкові відбулася прем’єра “ПЕНІТА.Опера”, яка розповідає про долю жінок, засуджених на довічне ув’язнення. Харківську прем’єру відвідав народний депутат України Олександр Грановський.

Харків став четвертим містом України, де пройшов показ не зовсім звичайної театральної вистави, яка по суті є спробою авторів проекту донести саме мовою театру до суспільства думку про необхідність зміни свого ставлення до проблеми довічно засуджених.

“Все “просто” і “складно” одночасно. Емоції і враження залишилися дуже змішаними, – написав після прем’єри на своїй сторінці у Facebook Олександр Грановський. – … Таке театральне дійство – спроба привернути увагу до існуючої проблеми: як виключно по-людськи, так і чисто в юридичному ключі, на мій погляд. Я вважаю, що спроба виявилася цілком успішною і точно незабутньою”.

На сьогоднішній день Україна – єдина країна на території колишнього СРСР, де довічне ув’язнення застосовують не тільки до чоловіків, а й до жінок. Щоправда, через 20 років кожна з “довічненець” має шанс на помилування. Але станом на 2018 рік з 24-х довічно засуджених жінок на свободу вийшла тільки одна.

Олександр Грановський та команда адвокатів на чолі з Андрієм Федуром і Зоєю Ярош допомогли вийти на свободу довічно засудженій Любові Кушинській, яка відсиділа 21 рік. “Ми були повністю впевнені в своїй правоті. Але прохання про помилування довелося підписати особисто мені – Кушинська категорично свою провину не визнавала і тим самим готова була провести у чотирьох стінах залишок свого життя”, – зазначив Грановський.

Олександр Грановський впевнений, що надію на майбутнє довічно засуджених можуть дати зміни в чинне законодавство країни: “На сьогоднішній день базове питання, на яке нам слід відповісти, лежить в площині законодавства. На жаль, чинне законодавство робить процес помилування вкрай тривалим. Він займає роки , якщо навіть не десятиліття. І тоді, коли ми переконані в тому, що людина, засуджена довічно, в цьому злочині не винна, такій людині допомогти важко. І цей проект – це спроба привернути увагу до цієї проблеми і підштовхнути парламентську залу до зміни законодавства з тим, щоб у нас з’явилася можливість таким людям допомогти. Це важлива і базова проблема. Я маю намір боротися і всіляко таким людям допомагати”.

Сьогодні нардеп допомагає засудженому батькові Тетяни Панасенко. Про деталі справи він не повідомив, зазначивши лише, що класичний шлях перегляду судового рішення не є пріоритетним з юридичної точки зору.