Харків’ян навчать мистецтву писанкарства

Фото: news.ugcc.ua

25 квітня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбудеться майстер-шоу до свята Пасхи.

Про це повідомляє прес-служба ХОДА.

Всім учасникам заходу президент Харківського клубу писанкарства ім. А.Овчаренко Наталія Кравченко розповість про особливості та символіку писанок і продемонструє способи і техніку створення великодніх яєць.

Майстер-шоу проведуть за адресою: Держпром, 4-й під’їзд, 1-й поверх. Початок: 17.00. Вхід вільний.

Члени харківського клубу писанкарства вивчили манеру розпису писанок всіх регіонів країни, включаючи і найскладніші візерунки з Західної України, обмінювалися досвідом і з канадськими майстрами – етнічними українцями.

Як і в давні часи, у кожної майстрині свій візерунковий алфавіт божественного письма на яйці. Створюючи писанку майстриня наносить унікальний код з древніх символів, програмуючи свій будинок, свою сім’ю, свою країну на процвітання і благополуччя.

Сучасна писанка стала більш вигадливою, примхливою: є яйця, на яких після протруювання візерунки не просто процарапивают, а й вирізаються. Виходить мереживне яйце. Є яйця, одягнені в бісерні шапочки, а то і суцільно інкрустовані бісером, обклеєні мереживом і гіпюром, розписані зображеннями храмів і святих, прикрашені християнською символікою, є яйця, що вирізаються з дерева, з художнім різьбленням візерунків.