Харківські серпентологи просять не вбивати змій, які зустрінуться на пікніку (фото)

Фото: zoo.kharkov.ua

Тепла весняна погода збігається з пікніками і пробудженням змій. Серпентологи Харківського зоопарку закликають не вбивати отруйних змій – вони занесені до Червоної книги України.

Про це повідомляється на сайті Харківського зоопарку.

«Весна – період пробудження природи. Оскільки тепла весняна погода сприяє активним виїздам на природу, людина повинна бути готова до зустрічі зі змією. Готовий, але не означає, озброєний! Адже при правильному поводженні змія не представляє для людей небезпеки. Небезпекою для екосистеми буде невиправдане вбивство змії », – йдеться в повідомленні.

Важливо зрозуміти, що отруйні змії, хоч і небезпечні, але їх знищення дуже небажано. Адже змії – «контролери» популяцій гризунів, які є проміжними носіями небезпечних для людини хвороб. Так, в Україні за останні роки набули широкого поширення бореліоз, лептоспіроз, токсоплазмоз. Крім того, гризуни є основними «годувальниками» кліщів.

Популяції отруйних змій настільки зменшилися, що два види отруйних змій України вже занесені в Червону книгу України.

Фото: zoo.kharkov.ua

Їх же можна зустріти і в Харківській області. Це чорна гадюка Нікольського і вкрай рідкісна степова гадюка.

Тому при зустрічі зі змією просто відступіть або обійдіть! І можете не хвилюватися – гнатися за вами вона не буде. Тим більше, що змія ніколи не нападає на людину першою.

Але якщо укус все ж стався, негайно надайте першу допомогу. Перш за все, терміново прийміть протиалергічний препарат. Укушене місце відсмоктувати не можна! Зате показано рясне пиття.

Бажано дати спокій вкушеній кінцівці, але накладати перетягували джгут категорично заборонено – створюється пряма загроза омертвіння тканин!

Постраждалого слід якомога швидше доставити в найближчу лікарню, де у важких випадках буде забезпечено симптоматичне лікування.

Врахуйте те, що і у собак висока ймовірність постраждати від укусу, тому що змії часто кусають їх за морду, коли довірлива тварина намагається ознайомитися з невідомою шиплячою істотою.