Діти за кермом

Фото: скриншот/Facebook

Селище міського типу Пересічне. Тихі запорошені пилом вулиці. Біля кожного другого будинку – машина. Найчастіше – або ще радянський автопром, або вітчизняні ланоси. Рідше – доглянуті нові автомобілі. Та – “євро бляхи”. На все селище кілька заправок. Всі розташовані уздовж жвавої сумської траси. На одну з них кілька днів тому й приїхала стара червона Toyota на єврономерах. За кермом якої знаходилася дитина років 11 на вигляд.

Оператор заправки Юлія розповідає: водія помітили не одразу – голова ледь виднілася над кермом. Коли з’ясувалося, що, крім малолітнього водія та його таких самих пасажирів, дорослих в автівці немає й сліду, заправляти автомобіль працівники відмовилися. “Пистолетчик вийшов, пістолет вставив, але не заправляв, – каже Юлія. – Якийсь кіпіш почався, ми помітили, що хтось із клієнтів почав знімати дитину на телефон, всі почали кричати “викликайте міліцію!”

Але до виклику правоохоронців справа так і не дійшла. Працівники заправки просто не встигли цього зробити. Хлопчисько, зрозумівши, що замість бензину отримає одні неприємності, завів машину й поквапився покинути заправку. Відео же миттєво виклали у соцмережі. І вже користувачі впізнали юного водія.

Його мати – вчитель англійської у місцевому ліцеї. Хлопчик вчиться тут же, у 6 класі. Відео з соцмереж ми дивимося разом із директором навчального закладу. Робимо це посеред шкільного коридору. Дуже галасно, багато дітей, з натовпу долинають розмови – діти активно обговорюють приїзд журналістів і вчинок свого товариша по навчанню. Віктор Лузан, який вже багато років очолює ліцей, каже – на відео ніби інша дитина. Такий посмішки і виразу обличчя у нього в школі не бачили ніколи

“Хлопчик активний, захоплюється технікою, брав участь в велозаїздах, – розповідає Віктор Олександрович. – До того ж у нього ще й проблеми зі здоров’ям, діабет, мама весь час його лікує. У школі питань до нього немає, поведінка нормальна”.

Директор зізнається: і він, і колектив ліцею шоковані тим, що сталося. Мовляв, мама хлопчика три роки викладає в їхній школі англійську, зарекомендувала себе як прекрасний педагог, працює в інклюзивних класах. Про сина піклується, сім’я абсолютно нормальна. Версія того, як дитина опинилася за кермом для директора звучить так: батько хлопчика залишив ключі в машині, а дитина взяла її без дозволу. Чи так це було, запитати безпосередньо у матері юного водія не виходить – сьогодні вчительки на роботі немає. При нас Віктор Олександрович дзвонить їй на мобільний – просить зустрітися із журналістами, пояснити, як її 11-річний син виявився сам за кермом авто. Жінка погоджується. А потім перестає відповідати на дзвінки. У ліцеї кажуть – проведуть збори й обговорять і поведінку дитини, і методи виховання у сім’ї. Звільняти мати хлопчика, або ж оголошувати їй догану нема за що – свої обов’язки як викладач вона виконує на відмінно.

Біля ліцею під час перерви групками стоять підлітки – років п’ятнадцяти на вигляд. У деяких у руках – ключі від машин. Спілкуються хлопці неохоче. У версію про вкрадені ключі від машини не вірять. Розповідають – хлопчиська бачать за кермом “євробляхи” часто. Він катається селищем сам, без дорослих. Більш того, стверджують, що все це – з дозволу батька. І кажуть – не схвалюють такої поведінки. Мовляв, водій занадто малий. Запитуємо в співрозмовників, а як же бути з тим, що й вони, неповнолітні, вільно їздять на авто по селищу? У відповідь ті відводять очі й ховають ключі до кишень.

Сусіди родини, в якій виховується 11-річний водій, розповідають: батько хлопчика займається бізнесом. Достаток у сім’ї непоганий. “Євробляха”, на якій роз’їжджала дитина, – не єдина машина в родині. Кажуть – батько сам вчить хлопчика водити. Й абсолютно не дивуються тому, що дитина опинилася за кермом одна. Кажуть, такі звичаї.

“Це ж село! – розповідає сусідка Таня, – тут всі так їздять. З татами, по вулиці. Я свого сина – йому зараз вже 19 – теж з 12 років брала із собою”.

Зустрітися з родиною хлопчика нам так і не вдалося – ворота красивого багатого будинку закриті наглухо. Телефони не відповідають уже дві доби. У поліції розповіли, що почали перевірку. Але не через звернення громадян (таких не просто не було) а тому що відео набуло суспільного резонансу. Чи дасть перевірка результати – невідомо. У будь-якому випадку, залучити юного водія до відповідальності не вийде – він ще не досяг віку будь-якої відповідальності. А ось батьків можуть покарати – за неналежне виконання обов’язків, штрафом.

Маріам Таніна