З “будинку зі шпилем” знімають аварійні декоративні елементи

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

На будинку по пл. Конституції, 2/2 сьогодні, 5 квітня, почали демонтаж зруйнованих конструкцій декоративних елементів коло шпиля.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

Як повідомив директор КП “Харківспецбуд” Богдан Долина, з плином часу конструкції почали руйнуватися, що загрожує безпеці людей. Всього було шість елементів у формі конуса, одну конструкцію демонтували в радянські часи, другу – кілька місяців тому. Будівлю обстежили і вирішили замінити всі елементи. Сьогодні зняли один елемент, завтра – демонтують ще три.

Заступник Харківського міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко зазначив, що конструкції виконані з бетону, кожна з них важить близько 2 тонн. “Альпіністи не стали брати на себе відповідальність, щоб привести їх до ладу. Тому було вирішено зняти конструкції, відновити їх і повернути на місце”, – повідомив заступник міського голови.

Він зазначив, що всі дозвільні документи для проведення таких робіт підготовлені. Розглядається можливість зробити такі ж конструкції, але з інших матеріалів.

Будинок зі шпилем займає цілий квартал. Його почав будувати Харківський турбінний завод для своїх співробітників у 1950 році. Через чотири роки була завершена основна частина будинку – зі шпилем нагорі. Дев’ятиповерхове крило будівлі з поштовим відділенням по Вірменському провулку звели у 1967 році.

Як повідомляв Харків Times , в суботу, 6 квітня, з 8:00 до 18:00 буде заборонено рух транспорту по пл. Конституції, по смузі руху від пров. Вірменського до пр. Московського під час руху в бік вул. Пушкінської. Це пов’язано з проведенням аварійних робіт з демонтажу конструкцій декоративних елементів житлового будинку по пл. Конституції, 2/2.