У Молодіжному парку пошкоджено могилу Кропивницького

Сьогодні, 20 березня, до чергової частини Київського районного відділу поліції звернувся громадянин, який повідомив, що знайшов біля могили знаменитого українського драматурга й актора Марка Лукича Кропивницького, що знаходиться у Молодіжному парку (колишній міський цвинтар), пам’ятну табличку з цієї могили.

Як повідомили журналістам у відділі комунікації Нацполіціі області, чоловік приніс табличку до райвідділу “з метою її збереження та подальшого закріплення на пам’ятнику”. Називати своє ім’я та надати письмові пояснення він відмовився.

До могили Кропивницького була направлена слідчо-оперативна група райвідділу, яка і “задокументувала ці факти”.

Табличку з пам’ятника передали до Харківського науково-методичного центру охорони культурної спадщини “для подальшого відновлення на пам’ятнику”.

Марко Лукич Кропивницький – знаменитий український режисер, актор і драматург, один з творців всесвітньо відомого Театру Корифеїв, що стояв в кінці XIX століття біля витоків національного українського театру.

Молодіжний парк, розташований у центрі міста, між вулицями Пушкінською та Алчевських, до початку 70-х років минулого століття був Першим міським кладовищем, на території якого на рубежі XIX й XX століть ховали відомих харків’ян. На початку 70-х років XX століття було прийнято рішення про знесення кладовища. Могили частини відомих харків’ян – таких, як академіки Дмитро Багалій, Олексій Бекетов та Олександр Потебня – були перенесені на розташоване далі по вул. Пушкінській кладовище №13. На території парку були залишені поховання Марка Кропивницького, письменника Петра Гулака-Артемовського, художника Сергія Васильківського. Також у парку знаходяться пам’ятні знаки Василю Еллану-Блакитному та Миколі Хвильовому (їхні могили втрачені), воїнам УПА, жертвам Чорнобильської катастрофи, хрест жертвам Голодомору та братська могила радянських воїнів часів Другої світової війни.

Як повідомляв Харків Times, Київський районний суд визнав жительку Харкова винною у підготовці підриву пам’ятника воїнам Української Повстанської армії та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років із випробувальним терміном на 3 роки.