НАБУ відкрило справу проти Матіоса за неповернення екс-голові харківської Податкової вилученого майна – ЗМІ

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом про повернення колишньому голові Державної податкової служби в Харківській області Станіславу Денисюку майна, вилученого в його будинку під час обшуків у 2017 році.

Про це повідомили Українські Новини з посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі.

Справа була відкрита 13 лютого за частиною 3 статті 382 Кримінального кодексу (невиконання судового рішення).

Матіос та інші прокурори військової прокуратури не виконали рішення суду від 7 серпня 2018 року щодо повернення Денисюку майна, вилученого 24 травня 2017 року під час обшуку його дачі в Харківській області.

Раніше повідомлялося, що 24 травня 2017 року в 15 областях України було проведено одночасно 454 обшуки в рамках кримінального провадження щодо колишніх чиновників податкових адміністрацій, які підозрюються в причетності до організації та функціонування схем ухилення від сплати податків – “податкових майданчиків”. Матіос заявив, що за схемами стояв екс-міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, який знаходиться в міжнародному розшуку.

Серед затриманих у цій справі був екс-глава Державної податкової адміністрації Харківської області генерал-лейтенант Станіслав Денисюк. Печерський суд заарештував Денисюка 25 травня, встановивши можливість внесення застави 100 млн 320 тис. гривень. За повідомленням Матіоса, в червні 2017 року Денисюка намагалися взяти на поруки нардеп від Опозиційного блоку Михайло Добкін і генерал міліції, екс-нардеп від Партії регіонів Василь Грицак.

Однак Апеляційний суд Києва відхилив скаргу захисту та залишив без змін рішення Печерського районного суду столиці щодо обрання запобіжного заходу колишньому керівнику ДПА у Харківській області. Тоді ж Генпрокуратура повідомляла, що за попередніми даними розслідування, у період липень-грудень 2011 року Денисюк наніс державі шкоду на загальну суму понад 308 млн грн. У власності колишнього податківця та його родини знаходилося майно загальною вартістю майже 120 млн грн. В той же час сукупний дохід сім’ї починаючи з 1998 року склав майже 41,5 млн грн. В рамках досудового розслідування було накладено арешт на дев’ять об’єктів нерухомості та шість автівок. Загальна середньо-ринкова вартість цього майна сягала 48 млн грн.

Денисюка підозрювали у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (участь в злочинній організації та зловживання службовим становищем).

ЗМІ опублікували фотографії, зроблені під час обшуку дачі Денисюка на Печенізькому водосховищі.

Видання Цензор.Нет повідомляло, що під час обшуку серед іншого у Денисюка були знайдені золоті злитки, колекція монет, 215 тисяч доларів, 115 тисяч гривень, 15,7 тисячі євро, швейцарські годинники, ікони. Серед художніх творів – картини із зображенням самого генерала, його дітей та онуків.

У серпні 2010 року після спроби зняти цю дачу з човна зник харківський журналіст Василь Климентьєв – човен, в якій знаходився його мобільний телефон і ключі, знайшли біля берега, метрах в 300 від дачі тодішнього керівника податкової адміністрації області.

Як вдалося з’ясувати Цензор.НЕТ, серед нерухомості, яка рахувалася за Денисюком на кінець травня 2017 року, коли Печерський суд визначався з сумою застави, була дача в Харківській області, загальною площею 364,7 кв. м., квартира в Києві, загальною площею 114, 7 кв. м., половина квартири загальною площею 116,1 кв. м. в Ялті, половина житлового будинку в Кривому Розі з господарськими будівлями, елінг в Алушті, площею 228,1 кв. м, домоволодіння в селі Горбовичі Київської області, яке складається з двох житлових будинків з надвірними будівлями і спорудами. Крім того, гаражі, а також 5 земельних ділянок

У травні 2018 року Матіос повідомив у програмі “Тема дня” на телеканалі ОТБ, що суд відпустив Денисюка під особисте зобов’язання.