У ХОДА розповіли, як проголосувати на виборах, якщо поїхав вчитися або захворів

Про особливості участі у виборах Президента України виборців, які 31 березня не зможуть проголосувати за місцем реєстрації, розповіли під час брифінгу в Харківській облдержадміністрації.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

Як розповіла начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату ХОДА Світлана Коломієць, система ведення Держреєстру виборців Харківської області охоплює 42 відділу ведення та регіональний відділ адміністрування.

«За даними держреєстру, в Харківській області – 2 мільйони 38 тисяч 128 виборців, з яких 26611 нездатних пересуватися самостійно, з відміткою про вибуття – 70 тисяч 57 осіб, – навела дані Світлана Коломієць.

Вона нагадала, що кожен виборець може особисто перевірити інформацію про своє включення або невключення до Державного реєстру виборців, звернувшись до програмного ресурсу «Особистий кабінет виборців» на сайті ЦВК. Це повинні зробити все, кому небайдуже виборче право.

Якщо в зв’язку з навчанням, виїздом за кордон або з іншої причини виборець не може проголосувати на виборах Президента України 31 березня за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово змінити місце голосування. Для цього необхідно звернутися до відділів ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання або перебування, з собою необхідно мати паспорт громадянина України та мотивоване звернення (це може бути довідка з місця роботи, навчання, проїзні документи, санітарно-курортна довідка тощо).

Світлана Коломієць зазначила, що заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається виборцем особисто. В даний час такою можливістю в Харківській області скористалися 6 тисяч 45 осіб.

Якщо за станом здоров’я виборець не може прийти на дільницю в день виборів, він зможе проголосувати на дому. Для цього необхідно звернутися до відділу ведення держреєстру, написати заяву, додати довідку з медичного закладу.

Начальник організаційного відділу апарату ХОДА Сергій Коваленко додав, що в день виборів встановлять переносні пандуси і будуть залучати волонтерів, які допоможуть людям з обмеженими можливостями дістатися до місця голосування.

Як повідомляв Харків Times , в день виборів Президента України, 31 березня на Харківщині працюватимуть 14 окружкомів: 7 – у Харкові та 7 – в районах області.