Радіостанцію на Харківщині перевірять через пісню групи “Ленінград”

Фото: Прямий

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку радіостанції “Дані” (ТОВ “Дані-Теплоцентр”), яка працює в місті Балаклія Харківської області. Перевірку проведуть через порушення мовних квот і трансляції в ефірі пісні з ненормативною лексикою.

Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні в середу, 6 березня, повідомляє Укрінформ.

Глава Нацради Юрій Артеменко розповів, що до них звернувся слухач зі скаргою на трансляцію в радіоефірі пісні WWW у виконанні групи «Ленінград», яка містить нецензурний вислів.

Проведений Нацрадою моніторинг це підтвердив. Такі дії є порушенням статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення». Так, телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

Крім того, Нацрада виявила, що в ефірі радіостанції 3 лютого частка пісень державною мовою склала 33,67% замість належних за законом 35%.

“Проблема не в пісні, а в тому, що ми зафіксували і недотримання мовних квот, що є для нас ключовим. Це місцева радіостанція – такі радіостанції моніторяться дуже складно, тому що треба виїжджати на місце “, – пояснив члени Нацради Сергій Костинский.

Як повідомлялося, в Україні 8 листопада 2016 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)». Згідно з документом, квота на пісні українською мовою в радіоефірі щодоби і в часових проміжках з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00 вводилася поступово: протягом першого року їх повинно бути мінімум 25%, другого – 30 %, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону мала бути 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу в розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету протягом 30 днів після прийняття Нацрадою відповідного рішення.

За останні два роки регулятор оштрафував 21 радіостанцію за недотримання мовних квот на загальну суму 1,7 млн ​​грн.