У Держпромі відкрили офіс для соціалізації правопорушників

Фото: city.kharkov.ua/

5 березня в Держпромі почав працювати офіс пробації для соціальної адаптації правопорушників, який відкрили за підтримки «NORLAU (Норвезька місія радників з питань верховенства права в Україні) Проект пробації».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Харківської міськради.

За словами директора Державної установи «Центр пробації» Олега Янчука, в Харкові запустили пілотний проект. У Держпромі почне працювати перший офіс пробації для дорослих, створений за європейськими нормами, з комфортними умовами та сучасним обладнанням.

«Ми будуємо пробацію, яка для нашої держави в значній мірі нова і починається ще на етапі досудового слідства. Робимо аналіз життєдіяльності людини та визначаємо конкретні проблеми, з якими потрібно працювати, щоб людина не скоїла повторний злочин. Якщо бачимо, що є шанс виправитися без позбавлення волі – інформуємо про це суд, і якщо суд прийме таке рішення, починаємо працювати з людиною », – сказав Олег Янчук.

Начальник філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області Марина Гричанюк пояснила, як буде організована діяльність офісу. Після того як людину поставлять на облік, фахівці проведуть оцінку його потреб і складуть індивідуальний план роботи. Залежно від цього з людиною спілкуватимуться особисто, а також сформують невеликі групи людей зі схожими проблемами. До співпраці будуть залучати громадські організації та державні органи. Проводитимуть тренінги з постановки цілей, надавати юридичну, психологічну, інформаційну допомогу, допоможуть визначитися з професією, побороти залежність і т.д.

«Раніше просто сухо виповнювалося покарання. Людині давався випробувальний термін, він стояв на обліку, приходив відмічатися, формально приносив довідки, коли покарання закінчувалося, матеріали направлялися до суду, і людини знімали з обліку. Зараз робота спрямована на особистість. Ми не розглядаємо людину, яка вчинила злочин, поза суспільством. Це такий же громадянин, який оступився, у якого, можливо, не було хорошої сім’ї, і виправляємо недоліки. Залучаємо психологів, мотиваторів, друзів, створюємо середовище, в якій людина може змінитися», – повідомила Марина Гричанюк.

Офіс розпочав роботу за адресою: пл. Свободи, 5, 4-й під., 2 пов.