Створюють мініатюрні армії, щоб розповісти світу про козаків

Фото: Sirko Toys/Facebook

Сімейна студія Sirko toys з’явилася в Харкові близько двох років тому. Чоловік і дружина, Антон і Катерина Дербілова, майструють олов’яних воїнів для різних країн. На їхньому рахунку – тисячі унікальних моделей.

Для досьє збирає гігабайти даних

Антон Дербілов за професією – скульптор. Майстер багато років створював мініатюри солдатиків для відомих фірм в різних країнах, а в 2014-му вирішив зайнятися власним проектом.

“Коли почався Майдан, захотілося робити щось своє. Працюючи на інших, я зрозумів: через інтерес до мініатюри фірми розвивають любов до своєї країни. На той момент я створював солдатиків для Німеччини, Англії. Захотілося спробувати змайструвати наших козаків і розповісти світу про Україну, – згадує Антон Дербілов. – Одного разу мені замовили бюст отамана Сірка. Це людина-легенда, яка не програла жодної битви. Так з’явилася студія Sirko toys “.

У колекції робіт – античні воїни, солдати Другої світової війни і навіть мила армія морських свинок в костюмах іспанських алебардників. Зараз скульптор працює над створенням війська Богдана Хмельницького.

“Будуть піхота, вершники, старшини і обов’язково армії супротивників і союзників. Зроблю поляків у формі тих років, литовців, кримських татар, турків, московських стрільців”, – ділиться планами харків’янин.

Початок вже покладено – створено близько 10 фігурок. Над кожним образом майстер довго і ретельно працює – збирає справжнє досьє: який був одяг, манера носити зброю. Про кожного воїна зберігаються гігабайти даних. Так, щоб мініатюра козацького сотника була максимально достовірною, Антон радився з істориком-реконструктором з Одеси Сергієм Шамінковим.

Від шкільного захоплення до свого бренду

Любов до солдатиків у Антона з дитинства. У 80-х у нього був набір пластмасових вояків. Деталізацією іграшки не відрізнялися, тому хлопчик почав ліпити військо з пластиліну. Що виходило, згадує зі сміхом. Але дитяче хобі підтримав батько-скульптор.

“Папа надивився на мої муки і зліпив з кольорового пластиліну наполеонівського солдата. Це був перший майстер-клас в моєму житті”, – посміхається Антон.

Після цього хлопця було не зупинити. На шкільних ярмарках солдатики Антона розкуповували миттєво. Сьогодні майстер працює над створенням армій разом з дружиною Катериною. Він ліпить, вона размальовує.

Українці тільки починають захоплюватися військовою мініатюрою – почали проводити виставки та фестивалі. В Європі та Америці, за словами скульптора, цей напрямок більш розвинений, існують цілі клуби фанатів солдатиків. Люди об’єднуються за інтересами і потім відтворюють на столах історичні баталії. В майбутньому Антон і Катерина хочуть повезти мініатюрну армію Хмельницького за кордон, щоб про мужність козаків дізналися і колекціонери з інших країн.

Анна Минко, “Харьковский репортер