Казнокрада Гриву заочно засудили на вісім років

Фото: Вечерний Харьков

Дзержинський районний суд Харкова засудив колишнього директора департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації до восьми років позбавлення волі за привласнення коштів і підробку документів.

Як повідомила прес-служба прокуратури області із посиланням на начальника відділу прокуратури Максима Блохіна, чиновника-втікача засудили заочно. Крім позбавлення волі, суд засудив Гриву до конфіскації майна та штрафу, а також позбавив права обіймати посади, пов’язані з виконанням певних функцій, строком на три роки.

“Крім того, суд задовольнив цивільний позов прокурора. Засуджений повинен заплатити до держбюджету майже 1,3 млн. гривень”, – додав Блохін.

Екс-чиновник обладміністрації знаходиться у розшуку з березня 2015 року. За даними слідства, він переховується на території Російської Федерації, де отримав статус біженця. Саме у зв’язку із цим суд задовольнив клопотання прокуратури про заочне судочинство.

Близько 1,3 млн. гривень бюджетних коштів чиновник привласнив у 2013 році, уклавши з одним з ТОВ договори на виконання фіктивних будівельних робіт. Всі об’єкти, які фігурували у цих договорах, знаходяться у різних райцентрах області. Серед них – реконструкція очисних споруд, капітальний ремонт теплотраси, будівництво свердловини.

“До актів виконаних робіт за цими договорами вносилися завідомо неправдиві дані щодо обсягів та вартості робіт. Деякі із зазначених послуг взагалі значилися лише на папері. Наприклад, теплотрасу ремонтували у 2011 році. Тоді на об’єкті було зроблено більше, ніж значилося в офіційних документах. Розуміючи, що у такій ситуації їхні махінації буде складно виявити, спільники внесли до актів відомості про роботи майже на півмільйона гривень, проте ніяких реальних дій не виконували”, – розповів Блохін.

За аналогічною схемою, а також завищуючи вартість проведених робіт, вони діяли й у інших випадках, присвоївши понад мільйон коштів державного бюджету. Наразі матеріали щодо директора ТОВ, який фігурує у злочинній схемі, знаходяться на розгляді у суді.

Після того, як документи про екстрадицію Гриви були спрямовані російській владі, його у Росії навіть заарештували. Чиновний втікач разом із родиною був зареєстрований у с. Азово Азовського німецького національного району Омської області. Й у вересні 2015 року з ініціативи прокурора цього національного району Грива був заарештований на 40 днів для вирішення питання про його екстрадицію. Але тут за співвітчизника вступилися члени так званого “Союзу політемігрантів і політв’язнів України”, опублікувавши у ЗМІ гучне звернення на захист казнокрада. Автори звернення стверджували, що арешт обумовлений виключно політичними мотивами, а звинувачення українських правоохоронців є “надуманими”. Схоже, російська влада прислухалися до друзів і соратників втікача, й Гриву довелося судити заочно.

Як повідомляв Харків Times, у справі про державну зраду екс-голови Холодногірського району Максима Мусєєва, який також ховається у РФ, встановлений канал передачі до Росії секретної інформації.