Харків’яни вшанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів

Фото: ХарківTimes

Коло монумента воїнам-інтернаціоналістам в сквері на проспекті Науки пройшов мітинг з нагоди 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. У ньому взяли участь ветерани афганської війни, родичі загиблих воїнів, представники керівництва міста та області, духовенства, громадських організацій, містяни. Присутні поклали до пам’ятника квіти та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Бойові дії в Афганістані тривали з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року. Ця війна тривала дев’ять років, один місяць і 19 днів. Виведення радянських військ з Афганістану, відповідно до укладених Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА, розпочалося 15 травня 1988 року і тривало кілька місяців. За офіційною версією 15 лютого рівно 30 років тому генерал-лейтенант Борис Громов став останнім радянським військовослужбовцям, які перейшли по “Мосту Дружби” кордон двох країн. Насправді на території Афганістану залишалися як радянські військовослужбовці, що потрапили в полон до душманів, так і підрозділи прикордонників, що прикривали виведення військ, які повернулися на територію СРСР значно пізніше.

Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь в бойових діях – наші співвітчизники, і кожен четвертий з тих, хто не повернувся з Афганістану, – українець. За офіційними даними, сім тисяч військових повернулися в Україну інвалідами, близько двох тисяч українців вважаються полоненими та зниклими без вісті.