Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури через тиск на суддю, що розглядав справу Кернеса

Фото: sud.ua

Вища рада правосуддя 12 лютого 2019 року розглянула повідомлення судді Київського районного суду Полтави Андрія Антонова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя. Про це повідомила Судово-юридична газета з посиланням на прес-службу ВРП.

Доповідач, член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич (на фото) повідомив, що до ради надійшли три матеріали за повідомленнями судді Київського районного суду Полтави Андрія Антонова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

У повідомленнях суддя зазначає, що в його провадженні перебувала резонансна кримінальна справа, розгляд якої тривав 4 роки (справа за звинуваченням мера Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців у викраденні та побитті учасників Євромайдану Сергія Ряполова та Олександра Кутяніна). З метою дотримання розумних строків судові засідання у справі призначалися щотижня.

Представники Генеральної прокуратури України систематично вимагали припиняти судові засідання у зручний для них час, намагалися перекласти на суд тягар доведення факту вчинення обвинуваченими злочину, всі зауваження суду коментували для ЗМІ виключно як вираз лояльності до обвинувачених, а також неодноразово подавали безпідставні клопотання про відвід судді, внаслідок чого суд був позбавлений можливості вчасно допитувати свідків обвинувачення.

Суддя зазначає, що адвокат та потерпілий повідомили в соціальній мережі Facebook та в інтерв’ю засобам масової інформації про те, що суддя Антонов діє за вказівкою Президента України, що його шантажують майбутнім кваліфікаційним оцінюванням. Також у засобах масової інформації з’явились негативні висловлювання щодо близьких родичів судді Антонова.

Внаслідок неявки прокурорів для участі у судових дебатах у цій справі протягом 7 судових засідань поспіль суддя постановив ухвалу про закриття кримінального провадження, яку оголосив 10 серпня 2018 року. Того самого дня представники Генеральної прокуратури України під час брифінгу повідомили про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо вчинення суддею Антоновим злочину, передбаченого ст. 375 Кримінального кодексу (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови).

У процесі перевірки Генеральна прокуратура поінформувала, що 10 серпня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення суддею Антоновим кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 375 КК. Процесуальне керівництво вказаним кримінальним провадженням забезпечує Генеральна прокуратура, досудове розслідування доручене головному слідчому управлінню Національної поліції та наразі триває. Про вручення будь-кому підозри у межах зазначеного кримінального провадження не повідомлено.

“Таким чином, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває більше 5 місяців. Невручення повідомлення про підозру протягом цього часу може свідчити про неефективність досудового розслідування та упередженість працівників прокуратури”, – підсумував член Вищої ради правосуддя Беляневич.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у цьому кримінальному провадженні.