Харків’янин повідомив поліції про спробу купити його голос на виборах президента

10 лютого до Київського відділу поліції з заявою про спробу підкупу звернувся 19-річний харків’янин.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції області.

Заявник розповів, що близько 16:00 на його мобільний зателефонувала невідома жінка. Вона цікавилась, чи буде він 31 березня голосувати на виборах, та чи визначився він із кандидатом на посаду Президента України. Після чого невідома запропонувала за грошову винагороду у сумі 500 грн проголосувати за певного кандидата. Останній відповів відмовою та вимкнув слухавку.

Слідчі Київського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 160 (підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

В прес-службі додали, що минулої доби зареєстроване повідомлення про порушення правил розміщення агітаційної інформації. Як розвповів заявник, у місті Лозова Харківської області встановили бігборд з незаконною політичною рекламою. Поліцейські проводять перевірку інформації.

Загалом, з початку передвиборної кампанії харківські поліцейські зареєстрували 44 повідомлення про порушення Закону України “Про вибори Президента України”. Відкрито два кримінальні провадження за ч. 2 ст. 160 (підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України.

За результатами перевірки відносно двох порушників були складені адміністративні протоколи за ч. 1 та ч. 2 ст. 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Одного з порушників судом було оштрафовано на суму 51 грн.

По 6 заявам під час проведення перевірки порушень законодавства виявлено не було. Матеріали списані до справи. За іншими матеріалами рішення поки що не прийняті, тривають перевірки фактів, що викладені у заявах.

Як повідомляв Харків Times, суд оштрафував підприємницю через незаконну агітацію за Мураєва.