Кабмін знизив норму споживання газу населенням без лічильників в три рази

Фото: ukranews.com

Кабінет Міністрів знизив норму споживання газу населенням без лічильників при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання з 9,8 куб. м до 3,29 куб. м на одну людину на місяць із 9 серпня 2018 року.

Це рішення було прийнято на засіданні уряду в середу 30 січня, передають Українські Новини.

Також Кабмін знизив норму споживання газу для споживачів при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача з 18,3 кубометра до 5,39 і для тих, хто використовує газову плиту і водонагрівач, із 23,6 кубометра до 10,49.

Кабмін установив, що не допускається нарахування та облік заборгованості на особистому рахунку побутового споживача за газ, яка виникла у зв’язку з припиненням дії постанов уряду за нормами споживання газу населенням без лічильників, які раніше діяли (прийнятих у 2015-2016 роках). Крім того, не нараховується постачальникам газу для побутових споживачів заборгованість у межах норм споживання газу при відсутності газових лічильників, затверджених постановою уряду від 8 червня 1996 року №619, у редакції, яка діяла до 1 жовтня 2014 року, а також штрафні санкції, 3 відсотки річних та інфляційні витрати, нараховані на таку заборгованість.

Кабмін також установив, що операторам газорозподільних систем, на яких покладено спецзобов’язання з постачання газу населенню, подавати Мінфіну до 15 числа місяця, що передує місяцю поставки, інформацію щодо поштової адреси об’єкта газовикористання, дати і номера договору розподілу газу, персонального коду ідентифікації споживача як суб’єкта ринку газу та його точки комерційного обліку для її узагальнення.

Кабмін рекомендував НАК “Нафтогаз України” спільно з операторами газорозподільних мереж забезпечити встановлення індивідуальних лічильників газу за заявами побутових споживачів.

Також уряд доручив Мінекономіки спільно з “Нафтогазом” забезпечити облік у фінплані НАК витрат на встановлення індивідуальних лічильників газу для побутових споживачів.