Академія наук просить нинішнього мера Харкова відновити бюст на могилі колишнього мера

Фото: Iryna Bagalij / Facеbook

Національна академія наук України просить мера Харкова Генадія Кернеса відновити бюст на могилі колишнього мера міста, історика, філософа та громадського діяча, ректора Харківського університету у 1905-1910 роках, одного з фундаторів Української Академії Наук, академіка Дмитра Багалія.

Про це йдеться у листі Президента НАНУ Бориса Патона, що оприлюднила у Facebook Ірина Гончарова.

Багалій помер 9 лютого 1932 року в Харкові від запалення легенів, похований на 13 міському кладовищі (по вул. Пушкінській). У 1932 році на могилі видатного науковця було встановлено надгробок у вигляді надмогильного бюсту.

Патон поінформував Кернеса про заслуги Багалія перед Харковом та українською наукою та нагадав йому, що могила академіка з надмогильним пам’ятником є пам’яткою історії місцевого значення з 1981 року, обліковий номер №1560/5, та перебуває на державному обліку об’єктів культурної спадщини і під державною охороною.

Президент НАНУ наголошує, що руйнування надмогильного пам’ятника академіку Багалію є важким злочином проти української культури і науки. Відповідно до Закону України “Про поховання та похоронну справу”, у разі осквернення могил, місць родинного поховання, навмисного руйнування чи викрадення колумбарних ніш, намогильних споруд та склепів відшкодування матеріальних збитків користувачу (власнику) здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

“Просимо Вас, глибокошановний Геннадію Адольфовичу, на знак поваги до пам’яті видатного вченого, одного з Ваших попередників на посаді міського голови Харкова взяти справу розслідування пошкодження надмогильного пам’ятника академіку Д.І. Багалію під особистий контроль, а також сприяти його відновленню у первозданному вигляді”, – йдеться у документі.

28 червня 2018 року праправнучка вченого, лікар і громадський активіст Ірина Багалій повідомила в Facebook, що невідомі викрали бюст з могили Багалія на кладовищі. Вона зазначила, що бюст зроблений “з дешевого низькоякісного сплаву і коштує копійки”, і він не міг зацікавити мисливців за металом. “Звичайно, це помста за нашу позицію по декомунізації Харкова… Художня цінність витвору провінційного ростовського скульптора В. Руссо близька до нуля. І тепер нарешті Кернес замовить коштом міського бюджету новий гарний бюст. Я не маю сумнівів у цьому. Поліції шукати крадіїв буде важко. Тому що шукати їх треба серед клієнтів СБУ, починаючи з кози, яка камінь УПА підірвала”, – написала Ірина Багалій.

Правнучка вченого Ольга Багалій написала в Facebook, що першими пам’ятник на могилі Дмитра Багалія знищили фашистські окупанти в 1942 році. “Бюст намагалися знищити в лютому 2002 року. Якраз на річницю смерті Багалія. Тоді завадив Світлої памяті Олександр Копіліович. А директор кладовища любязно сказав мені: а що ви хочете – тільки на цьому пам’ятнику напис українською мовою. Відверто”, – написала вона.

Прес-служба Головного управління Національної поліції повідомила журналістам, що у поліцію звернувся 57-річний чоловік, який повідомив, що на кладовищі №13 по вулиці Пушкінській, 108 невідомі викрали бюст з могили його родича Багалія Д.І. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 Кримінального кодексу (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого).