У Харкові вшанували пам’ять розстріляних у Дробицькому яру

Фото: Сергій Бобок / ХарківTimes

На Меморіальному комплексі «Дробицький Яр» 14 грудня відбувся жалобний мітинг, присвячений 80-річчю масових розстрілів нацистами мешканців Харкова, переважно євреїв під час німецької окупації Харкова. У ньому взяли участь представники громадських організацій, релігійних конфесій, ветерани та діти війни, студенти, курсанти та школярі.

На мітингу виступили в.о. голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун, харківський міський голова Ігор Терехов, президент Харківської обласної об’єднаної єврейської громади, народний депутат Олександр Фельдман, генеральний консул Німеччини в Україні Таня Байєр, секретар посольства Ізраїлю в Україні Марк Гольдман, засновник Харківського університету внутрішніх справ Олександр Бандурка, головний рабин Харкова та Харківської області Мойше Москович. Мітинг завершився читанням поминальної молитви “Кадіш”. Його учасники вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу.

14 грудня 1941 року військовий комендант Харкова видав наказ усім євреям міста переселитися до бараків у районі ХТЗ. З 27 грудня 1941 року їх під приводом відправки на роботу групами виводили до Дробицького Яру на східній околиці міста та розстрілювали. 7 січня 1942 року харківське єврейське гетто перестало існувати. Також у яру розстрілювали ромів та полонених червоноармійців. Загалом у Дробицькому яру було вбито від 16 до 20 тисяч людей.

Будівництво меморіалу жертвам нацизму у Дробицькому яру розпочалося у 1992 році. Перша черга меморіалу була відкрита 13 грудня 2002 року. До неї увійшли пам’ятний знак-менора, алея та 20-метровий монумент (автори – художник-монументаліст В. Я. Савенков, архітектор – А. Ю. Лейбфрейд). 22 серпня 2005 року на меморіалі відкрили жалобний зал із Чашею скорботи.