У Харкові пройде Вікімарафон

30 січня 2021 в Харкові, в державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка з 11:00 до 16:00 пройде Вікімарафон з нагоди 17-річчя української Вікіпедії.

Про це Харків Times повідомили організатори.

Ідея марафону полягає в написанні рекордної кількості нових статей у популярній онлайн-енциклопедії. При цьому учасники заходу зможуть дізнатися більше про проект та отримати професійні поради і допомогу від досвідчених редакторів Вікіпедії.

Для участі в заході необхідно зареєструватися в реєстраційній формі, зазначеній на сторінці події в Facebook.

Всі учасники Вікімарафону отримають пам’ятні вікісувеніри.

Вікімарафон в Харкові проходить в рамках всеукраїнського Вікімарафону, приуроченого до 17-річчя української Вікіпедії, який проходить в країні з 28 по 31 січня 2021 року.

Організатор Вікімарафону — громадська організація «Вікімедіа Україна».

Цього року заходи через карантин проходять здебільшого онлайн.

Вікімарафон в Харкові традиційно проводиться в день народження української Вікіпедії. 30 січня 2004 року було написано першу статтю в україномовному розділі популярної онлайн-енциклопедії.

Одним з перших, хто запропонував ідею проведення Вікімарафону, був Ігор Костенко, Герой України, активний вікіпедист, який загинув під час розстрілу активістів Євромайдану на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014.

Вперше Вікіфлешмоб, присвячений пам’яті Ігоря Костенка, був проведений наприкінці квітня 2014 року, а з 2015 року Вікімарафон проводиться в день народження україномовного розділу Вікіпедії.

Наразі в українській Вікіпедії нараховується близько 170 000 статей, а найпопулярнішою в 2020 році стала стаття «Україна».

Довідка. Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідоміший з яких — Вікіпедія. «Вікімедіа Україна» намагається залучити до Вікіпедії нових користувачів і нову інформацію, а також розвивати вікіспільноту в Україні.

Як повідомляв Харків Times, в листопаді українська Вікіпедія проводила щорічний конкурс статей і фотографій «ВікіХарьковщіна 2020» для співробітників і користувачів публічних бібліотек Харківської області.