Двоповерховий особняк на вулиці Гоголя вирішено відновити (фото)

Фото: Харків Times

Суд задовольнив позов прокуратури про відновлення пам’ятки архітектури місцевого значення, розташованої в центрі Харкова, на вулиці Гоголя, 2.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської місцевої прокуратури № 2 до забудовника, який під приводом капітального ремонту затіяв повну перебудову будівлі, змінив його поверховість і загальний стиль.

Рішення суду поки не вступило в силу, оскільки не закінчився термін його апеляційного оскарження.

Як повідомляв Харків Times, на початку серпня координатор ініціативної групи #SaveKharkiv, член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Олена Рофе-Бекетова звернулася до поліції із заявою про порушення законодавства при виконанні будівельних робіт на будинку по вул. Гоголя, 2, який є пам’яткою архітектури.

У вересні Харківська місцева прокуратура №2 подала відповідний позов до забудовника до Окружного адміністративного суду Харкова.

Вивчивши ситуацію, в прокуратурі дійшли висновку, що товариство з обмеженою відповідальністю, яке почало будівельні роботи, діяло в обхід всіх правил і норм.

Його дії суперечать Закону України «Про охорону культурної спадщини», який забороняє змінювати пам’ятки культурної спадщини та передбачає обов’язки власника «при використанні пам’ятки забезпечувати збереження її автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо».

Крім того, будівництво здійснювалося без письмових дозволів уповноважених органів охорони культурної спадщини та ДАБК.

Це і стало підставою для направлення місцевою прокуратурою відповідного позову до суду.