Прокуратура підтвердила наявність харківських терористів у переліку осіб для обміну

Фото: suspilne.media

Обвинувачені у теракті біля Палацу спорту — у списках на обмін, їхнього обміну принципово вимагає Росія, заявив у суді прокурор у справі Володимир Лимар.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Прокурор Володимир Лимар просить змінити запобіжний захід обвинуваченим у теракті біля Палацу спорту з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

“В рамках Нормандського саміту 9 грудня 2019 року у Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленість про обмін утримуваними особами за принципом “всіх на всіх” до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до закінчення цього року осіб, які підозрюються, обвинувачуються у вчиненні злочинів або засуджені і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів досудового розслідування та суду.

На жаль, я мушу констатувати що російською стороною серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявлені Башликов, Дворніков та Тетюцький, обвинувачені у цих злочинах, що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених на розхитування ситуації в Україні”, — заявив прокурор під час дебатів.

Він просить довічного ув’язнення для усіх трьох обвинувачених. Водночас просить суд до набрання вироку законної сили змінити обвинуваченим запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

“Суспільство чітко розуміє, перед нами стоїть нелегкий вибір: звільнити терористів, вбивць наших героїв-патріотів, прізвищами яких пишається держава, взамін на повернення живих героїв-українців. Але ми повинні розуміти, що зрив нормандських домовленостей щодо обміну призведе до подальшого незаконного утримання державою-агресором полонених українських військовослужбовців та заручників”, — сказав прокурор.

Звертаючись до потерпілих, Володимир Лимар просив поставитися до ситуації з розумінням:

“Шановні, я був з вами весь цей час. Майже 5 років. Я розумію, ваш біль за втраченими синами та рідними, але ж наш обов’язок — зберегти світлу пам’ять героїв. Розумію ваше бажання отримати справедливий вирок суду та адекватне покарання обвинуваченим. Ваші діти, ваші рідні виконають ще один героїчний вчинок — повернуть з полону живих патріотів, які продовжують захищати Україну”.

Потерпілі виступають проти зміни запобіжного заходу і обміну обвинувачених.

Як повідомляв Харків Times, обмін Башликова, Тетюцького й Дворнікова неможливий – адвокат (відео)

Нагадаємо, 22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Внаслідок теракту загинули чотири людини, серед них – 15-річний школяр Даня Дідик. Були поранені 11 осіб.

26 лютого 2015 р. у рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох мешканців області за підозрою у скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України. 22 квітня 2015 р. обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 р. прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачені та їхні захисники використовують всі можливості, щоб затягнути судовий процес. Він також зазначив, що “судовий процес завершено на 90%”.