Обмін Башликова, Тетюцького й Дворнікова неможливий – адвокат (відео)

Адвокат постраждалих від терористичного акту біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року Олег Головков заявив про те, що передача обвинувачених у цій справі іншій державі “матиме очевидні ознаки злочину проти правосуддя”. З його точки зору, обвинувачені Башликов, Тетюцький та Дворніков не підпадають ні під одну придатну для обміну категоріяю.

Про це Харків Times стало відомо із заяви Головкова на його сторінці у Facebook.

За словами Головкова, станом на 23 грудня у справі заслухані свідчення всіх свідків, як з боку обвинувачення, так і з боку захисту, експертів та фахівців, а також потерпілих. Відмовилися дати свої свідчення лише обвинувачені, “посилаючись на погане самопочуття”.

“Фактично, для закінчення судового розгляду необхідно два-три судових засідання”, – підкреслив адвокат.

Однак, останнім часом у соціальних мережах та ЗМІ поширюється інформація про можливий обмін цих осіб.

Адвокат потерпілих від теракту заявив, що такий обмін неможливий.

По-перше, на терористів не поширюється Женевська конвенція про поводження з військовополоненими, оскільки обвинувачені у теракті не відповідають жодному з критеріїв військовополонених – вони не мали ніяких розпізнавальних знаків, що дозволяють ідентифікувати їх на відстані, не носили відкрито зброю та не “здійснювали свої операції згідно законів та звичаїв війни”.

Неможливий і обмін за процедурами “міжнародного обміну шпигунами”, оскільки терористи не визнають своєї провини й того, що були агентами Російської Федерації та діяли в її інтересах.

“Фактично вони є громадянами України. Обвинувачуються ці особи у вчиненні саме кримінального злочину. Вчинення терористичного акту, що призвів до загибелі людей. Таким чином, видача громадян України, що знаходяться під кримінальним переслідуванням, іншій державі є прямим порушенням ст. 25 Конституції України”, – вважає Олег Головков.

Адвокат також наголосив, що в разі, якщо суд змінить для обвинувачених запобіжний захід на перебування не під вартою, він “продемонструє повну залежність суду від “політичних” рішень і безумовно створить громадський резонанс”.

“Дії будь-яких уповноважених осіб держави, спрямовані на “викрадення” осіб, які перебувають під запобіжним заходом, і передача зазначених осіб іншій державі матиме очевидні ознаки злочину проти правосуддя”, – заявив Головков.

Крім того, з його точки зору, в разі передачі обвинувачених Росії ті матимуть можливість звернутися до ЄСПЛ із позовом до України про порушення державою зобов’язань перед громадянами – і такий позов буде “безумовно виграшним”.

“Таким чином ми з вами ще заплатимо Дваорнікову, Башликова і Тетюцькому компенсацію”, – попереджає адвокат.

Як повідомляв Харків Times, 21 жовтня Харківський апеляційний суд не задовольнив скаргу адвоката обвинувачених у теракті біля Палацу спорту Дворнікова, Башликова й Тетюцького та залишив їх під вартою.